IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите за руския петрол работят, макар и таванът на цената понякога да се превишава

Разходите по доставките се увеличават заради по-големите дистанции до новите клиенти

12:22 | 17.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Санкциите на Запада по отношение на руския петрол работят, макар че за някои товари цената се повишава над тавана от 60 долара за барел, сочат изчисления на американските власти, цитирани от Ройтерс. Като цяло Русия не може да се възползва от по-високата цена заради разходите по превоза (дистанциите се увеличиха съществено) и застраховките, които трябва да плати на западни застрахователи.

Така приходите от продажбата на петрол за Русия са се свили с 42% от началото на годината спрямо същия период на миналата година.

Според данните на Вашингтон някои товари за Индия и Китай действително са с цена над тавана, но повечето от доставките са около цената от 60 долара за барел. Дори и плащаните в различна от долари валута доставки на руски петрол, са с цена около тавана, наложен от Запада на 5 декември 2022 година, коментират търговци пред Ройтерс.

Заради голямата отстъпка - референтния сорт Брент се търгува на ниво малко над 80 долара за барел в последните седмици, търсенето на руския петрол се увеличава в Азия.

По данни на руското Министерство на финансите средната цена на сорта "Уралс" в периода 15 февруари - 14 март е била 50,80 долара за барел. Средната цена на водещия руски сорт петрол през първите два месеца на година е била 49,52 долара за барел, което е близо два пъти по-ниско спрямо първите два месеца на 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
Добре работят, едни банки фалират, други са в излишък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
baba_meca
преди 1 година
Имах си аз дас не работят- вече думнаха банки с активи над 1 трилион USD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Сигорно са бъркали и в черното злато щом спират алъш-вериша над 100 иляди за тон на LME https://***.bloomberg.com/news/articles/2023-02-13/trafigura-s-nickel-nightmare-how-citigroup-helped-lift-the-lid#xj4y7vzkg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още