IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки ембаргото цената на руския петрол е около 74 долара за барел 

Ембаргото на ЕС и ограниченията на цените на руския петрол са създали дихотомия на пазара

09:14 | 01.03.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Един от корабите за LNG на "Совкомфлот". Снимка:  EPA/SOVCOMFLOT HANDOUT
Един от корабите за LNG на "Совкомфлот". Снимка: EPA/SOVCOMFLOT HANDOUT

Планът на западните съюзници за ограничаване на петролните приходи на Кремъл с таван на цените не дава желания ефект. Според съвместно проучване на Columbia University, University of California и Institute of International Finance вместо 60 щатски долара за барел цената на руския суров петрол е средно около 74 долара през четирите седмици след въвеждането на ценовия таван. 

На 5 декември ЕС, държавите от Г-7 и Австралия наложиха петролно ембарго и ценови таван от 60 долара за барел на руския петрол. Целта: Комбинацията от забрана за внос и ценови таван трябваше да „намали значително" приходите на Русия, като в същото време мярката трябваше да стабилизира световните цени. По този начин трябваше да се пресуши източникът на пари, финансиращ войната в Украйна, припомня в своя анализ N-TV. 

За разлика от ЕС, където вносът е напълно забранен, в останалите държави, където не е възможно да се мине изцяло без руски петрол, се прилага ценови таван от максимум 60 долара за барел. Фирмите и търговците могат да използват голям брой западни услуги за износа на руски петрол - особено обичайните в бранша застрахователни полици - само ако наистина не са платили повече за петрола. Само в такъв случай се разрешава транспортирането на петрол.

Както показва проучването, въпреки това Русия все още успява да продава петрол на значително по-високи цени. „Изненадващата констатация, че значителна част от руския суров петрол е била продадена значително над тавана на цената от 60 долара за барел, спешно изисква по-нататъшно разследване на тези сделки и подчертава необходимостта от по-строги мерки", апелират изследователите. Изследването се основава на данни за продажбите на суров петрол в митническите служби по света.

Те посочват няколко причини за факта, че противно на очакванията приходите на Кремъл от петрол не са намалели по-значително. От една страна, Русия е успяла да пренасочи износа на суров петрол от Европа към алтернативни пазари като Индия, Китай и Турция - в приблизително същия обем. Дори и Русия да е предоставила на тези клиенти високи ценови отстъпки, това не е оставило големи дупки в хазната на износителя, тъй като цените на петрола и газа са били на рекордни нива през предходните месеци.

От друга страна, Русия се възползва от значителни разлики в цените на петролния пазар в зависимост от това къде се изнася петрол от Русия. Според проучването основният руски сорт суров петрол – „Уралс“, се продава от хъбовете в Балтийско и Черно море за значително по-малко от 60 долара. В същото време износът на руски петрол от пристанищата на Тихия океан за страни като Китай се доставя средно за по 82 долара за барел - с 22 долара повече от тавана на цената за барел.

Приятелски на Русия петролни танкери заобикалят санкциите

Москва се възползва и от огромния сенчест флот от стари, изведени от експлоатация танкери, които транспортират и разпространяват руския петрол без участието на западни компании. Корабите са собственост на офшорни компании, които е трудно да бъдат проследени. Не е известно колко точно са те. По оценка на гиганта в областта на суровините Trafigura те могат да бъдат общо 600. Но броят им може да е и по-голям. Те - както и товарните кораби на контролираната от държавата корабна компания „Совкомфлот" - не спазват изискванията за санкции, за разлика от западните корабни компании.

Според проучването общо 50% от руския петрол се транспортира с танкери, които заобикалят санкциите. И обратното, това означава, че само половината от руския износ на петрол е засегнат от ценовите ограничения - ако транспортът се извършва от западни корабни компании. Ембаргото на ЕС и ограниченията на цените на руския петрол са създали дихотомия на пазара, която помага на Русия, отбелязват изследователите.

Според авторите на изследването фокусът на бъдещата политика спрямо Русия трябва да бъде прилагането на съществуващите санкции. Допълнителното ембарго на ЕС върху руски рафинирани продукти като дизел и керосин, което влезе в сила в началото на този месец, се изтъква положително като допълнителен инструмент за ограничаване на руския износ и данъчните приходи.

Въпреки това, за да се придаде още по-голяма сила на мерките и да се демонстрира твърдост по отношение на Русия, в проучването се препоръчва още по-драстична мярка: авторите подкрепят инициативата на „Международната работна група по руските санкции", своеобразна работна група за прилагане на мерките срещу Русия, в искането ѝ за ограничаване на цената на руския суров петрол до 35 долара. Те препоръчват подобен „агресивен" подход и по отношение на петролните продукти като дизеловото гориво и керосина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
До: zelka007мхм, когато се борим за забавяне растежа на инфлацията, загубата на 2-3% експортен потенциал се отразява особено благотворно на процеса. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Глава ВТБ Андрей Костин предложил подумать над организацией в России выпуска облигаций дружественных стран - это может стать одним из механизмов размещения торговых профицитов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
Къртис Джеймс Джаксън III, по-познат със сценичното си име 50 Cent, е американски рапър, импресарио, инвеститор и актьор https://trud.bg/public/images/articles/2022-12/05_01_New_1111392768591749877_big.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... рассийската икономика като експортен пазар е абсолютно незначителен за европейската икономика ... желаем успех с нефта на рашибозука в азия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 5
Achtung
преди 1 година
Къпят се в пари, нали държавите в Европа изсипаха 800 млрд евро енергийни компенсации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... европейските фирми се къпят буквално в пари ... :))) ... прегледайте си опорките ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 9
sssaaa
преди 1 година
Истината е че ЕС е изключително тромав във вземането на решения. Докато вземат 1 решение, вече Рашките са намерили вратичка, където да се пренасочат и остават незасегнати. Това обаче вреди и пречи на Европейските компании да работят и съответно трупат загуби, които вероятно ще бъдат подмопогнати по-нататък с финансова инжекция, на която се държи все още набраната инерцията на иконимиката ни, след десетилетие на стимулиране от ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 18
0pk
преди 1 година
Значи, забранихме на Путин да ни продава петролни продукти, но той намери други пазари. Отказахме да му продаваме стоки за млрди, но не намерихме кой да ги купува. И кой сега е баламата в тая ситуация? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още