IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западните санкции не успяват да помрачат износа на руски петрол през февруари

За момента остава неясно дали руските производители ще предпочетат да намалят износа на петрол или добива в резултат на международните наказателни мерки

19:00 | 28.02.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на петрол от Русия остава стабилен през февруари, тъй като страна успя да намери нови купувачи на фона на затягащите се санкции на западните страни, съобщава Bloomberg.

Пазарните анализатори внимателно следят изходящите петролни потоци от Русия, след като Европейският съюз (ЕС) и по-голяма част от страните от Г-7 забраниха вноса на руски петрол и петролни деривати по море заради продължаващата война в Украйна.

Подпомогнати от т.нар. „сенчеста флотилия“ от танкери, руските производители се обръщат към купувачите от Персийския залив, Латинска Америка и Азия, показват данни от платформа за проследяване на петролните доставки по море.

ЕС забрани вноса по море на горива от Русия в началото на февруари, два месеца след налагането на ограничения върху петрола от същата страна. Санкциите са на върха на ценовите ограничения на руските товари, които трети страни трябва да наблюдават, ако искат достъп до западни услуги като доставка и застраховка.

Въпреки тази комбинация от пречки руските производители изнасят средно 7,32 млн. барела на ден суров петрол и петролни продукти, сочат данни от консултантската фирма Kpler. Това е в съответствие с товарите, изпратени през декември и само с 9% по-малко от историческия връх, отчетен през януари.

Месечният спад в руските морски товари се дължи най-вече на необичайно високия износ през предходния месец, който отчасти е свързан с метеорологични прекъсвания, заяви анализаторът на Kpler Виктор Катона.

Износът на руски петрол по море остава стабилен през февруари въпреки затягащите се международни санкции срещу Москва. Източник: Bloomberg Износът на руски петрол по море остава стабилен през февруари въпреки затягащите се международни санкции срещу Москва. Източник: Bloomberg

Лошото време в началото на зимата доведе до „засилен пренос на товари, които трябваше да поемат на път през декември, но все пак бяха изпратени през януари“, което доведе до пикови потоци, изтъква Катона. „Бурите се върнаха този месец след сравнително спокоен януари, особено в Черно море, като Порт Новоросийск многократно прекъсваше работа през целия месец“, добавя той.

Въпреки тази устойчивост износът на петрол от Русия е изправен пред по-нататъшни затруднения, свързани с Индия, основен клиент на Москва, който се стреми да демонстрира, че товарите отговарят на наложения ценови таван от 60 долара за барел. По-строгият мониторинг може да удари потоците на руски петрол към страната.

Износът на следващия месец може да бъде засегнат и от решението на Кремъл да намали производството на петрол с 500 000 барела на ден като знак на отмъщение за новите западни санкции.

За момента остава неясно дали руските производители ще предпочетат да намалят износа на петрол или добива в резултат на международните наказателни мерки. Предварителните планове за март показват, че петролните фирми възнамеряват да поддържат преработката на петрол на високо ниво, за да се възползват от огромните данъчни облекчения, които трябва се очаква да намалеят от април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Посольство России в ФРГ заявило, что немцы не поддержали провокацию с подбитым танком https:// t . me/rian_ru/195417
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
Жители Берлина продолжают нести цветы к русскому танку https://***/rian_ru/195417
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
Това го обясни на КЗК че пишат глоби и на: появлении танков Leopard в районе Артемовска https://ria.ru/20230228/leopard-1854826973.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: данчонефелнатарубла ... рашибозука ще продължи да наводнява пазара с петрол , щото продават на ниска цена и щото в бюджета на нечестивият занулен детеубиец му требват кинти да плаща на новият набор мобилизирани запасняци плюс обезщетения за изгорелите в подвижните крематориуми от старият набор мобилизирани ... :))) ... новата мобилизация ще я кремират в Украйна до началото на есента ... и така вълна след вълна ще попиват в пясъка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 9
danchomentata
преди 1 година
https://***.bruegel.org/dataset/russian-crude-oil-tracker
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още