IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърнат ли санкциите срещу Русия в заплаха за световната доминация на долара?

Усилията на Москва да продава стоките си под ограниченията едва ли ще подкопаят щатската валута, но санкциите като цяло могат да донесат проблеми

10:37 | 09.03.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Периодично доминацията на долар в световната търговия е поставяна под въпрос, но досега щатската валута устоява, заради удобството, което предлага, пише Ройтерс в анализ. Дали сега превъзходството на долара ще бъде подкопано, при това от наложените от Запада санкции срещу Русия?

Преди няколко дни стана ясно, че Индия вече не плаща в долари за доставката на руския петрол. Страната е един от трите големи потребители на тази суровина след ограниченията, които бяха наложени, след като Москва започна своята война в Украйна. Страната официално не се присъедини към западните санкции, но ги спазва - банките са много внимателни да не попаднат под вторични ограничения, твърдят източници на Ройтерс

Индия купува 16 пъти повече петрол от Русия заради ниската му цена. Сериозен ръст на доставките през последните месеци отчитат още Турция и Китай.

Търговията с руския петрол се извършва вече с алтернативни валути - Индия например плаща в дирхами (валутата на Обединените арабски емирства), други използвани валути са руски рубли или юани. Има данни, че Индия подготвя и схема за плащания с рупии, ако в следващите месеци използването на руски рубли бъде санкционирано под някаква форма.

Източници на Ройтерс посочват, че става въпрос като цяло за трансакции в обем на няколкостотин милиона долара в последните три месеца. Основно плащанията в алтернативни валути при търговията с Русия са по отношение на доставките на енергийни суровини.

Агенцията допълва, че спрямо информацията, която е получила, базирани в Дубай търговци, "Роснефт" и "Лукойл" са използвали "прикритието" на търговията с алтернативни валути и са продали нетрадиционни за пазара сортове руски петрол при цена над 60 долара за барел, какъвто е таванът, определен от Запада. Става въпрос за много ограничени количества и изглежда те не нарушават западните санкции, защото услугите се извършват от алтернативни компании - например руски застрахователи , допълват още източниците на Ройтерс.

Плащанията в алтернативни валути беше подкрепено от една от руските банки - Банка МТС, но през миналия месец тя беше включена в списъка със финансови институции под санкции от страна на Великобритания и САЩ и сега търговците търсят други варианти.

Според анализатори краткосрочните усилия на Русия да продаде петрола и газа си, които са основен източник на доходи за руския бюджет, едва ли са заплаха за доминацията на долара. Но санкциите като цяло могат да променят финансовата система на Запада, смята Даниел Ан, бивш сътрудник в Държавния департамент на САЩ.

Преди месеци от Международния валутен фонд (МВФ) също коментираха, че санкциите ще насърчат по-малките търговски блокове да използват алтернативни валути. Щатският долар ще остане глобална валута, но фрагментация е напълно възможна, смята зам.-управляващият директор на фонда Гита Гопинат пред Financial Times

Според анализатора и бивш съветник на руската централна банка Александра Прокопенко за много руски компании, дори и тези извън санкциите, доларите се превърнаха в "токсичен актив". Причината са прекалено строгите проверки, които минават трансакциите, водещи до временни блокирания и забавяния на плащанията.

По тази причина и Русия опитва да изгради нови финансови връзки със своите клиенти. Например най-голямата индийска банка State Bank of India има сметки в чужда валута в руски банки и обратното - много руски банки отвориха подобни сметки в Индия, за да облекчат търговията помежду си.

В САЩ нямат опасения, че доминацията на долара ще бъде подкопана. Още в началото на войната, когато започнаха да бъдат налагани санкции срещу Русия, американският финансов министър Джанет Йелън беше категорична, че заплахи няма. "Не мисля, че доларът има някакъв сериозен конкурент, и едва ли ще има такъв още дълго време", допълни още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
griby76
преди 1 година
*** въпрос в Google -How much money is traded in the world every day?Global Currency (FX) Trading Surges to $7.5 Trillion a Day, BIS Survey Shows - Bloomberg.Oct 27, 2022,отговаря на всичките ви тревоги за съдбата на "проклетия долар".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 година
Така наречените трети страни за САЩ и ЕС, масово продават доларовите си резерви. Например Чайниците намалиха с 49млрд $ резервите си само за 1 месец, както и Саудитска Арабия с 33млрд, Швейцария с 8мрлд, За цялата 2022г. редица държави са си продали част от резервите в $, като то представлява 10% от всичките световни резерви в $. Въпроса е само какво са купили с тях? Може би с една част жълто?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
До: zelka007 ама ти не знаеш ли, технологиите много напреднаха и вече може да си едновременно на стола си и да пишеш глyпости по форумите. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
ratten
преди 1 година
не е зле да разгледате и как "замразяването" на руските активи в долари, кара страните да разпродават щатски бондове. саудитите имат готовност да продават нефта си и в различни от долара валути. брикс се готвят да приемат нови члвнове и да налагат своя балута. като насложите нещата, ще стане ясно какво следва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
До: andy... нефелен ти що си дежурен по форум ве ?! що не си на бдение пред паметника ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 12
andy
преди 1 година
Санкциите срещу Китай, ще го накарат по-бързо да стане независима и доста по-технологична икономика. Духът от бутилката отдавна е изпуснат. Колкото и да се опитват, нaглo-caксoнцитe не могат да направят нищо по въпpoca да ги спрат. За дoбpo или злo. Пpocто нямат полезен ход. Колкото повече мърдат, по-дълбoko го пoeмaт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 12
andy
преди 1 година
Светът бавно, но сигурно се измъква от рoбиятa на САЩисаната страна! Нaглo-caксoнцитe сами ускориха краха на xeгeмoниятa си! Който кoпae гpoб други му, сам пада в него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
RoyBatty
преди 1 година
Много добра! .. и много закъсняла статия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още