IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите на Запада насочват руския петрол и към Близкия изток

Русия започва да се обвръзва все повече с ОАЕ - индийските рафинерии започват масово да плащат петрола с дирхами

10:34 | 07.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Богатите на петрол страни от Близкия изток се оказаха една от дестинациите на руския петрол след западните санкции, наложени заради войната, която Русия започна в Украйна. По данни на търговци, цитирани от Ройтерс, един от новите големи пазари на Русия сега са Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Според информацията Русия е започнала да доставя петрол на ОАЕ още през 2019 година (в обем на около 37 хил. тона), но след това износът съвсем замира. След началото на войната през февруари 2022 година пратките започват да се увеличават, а от ноември 2022 година насам Русия е доставила 1,5 млн. барела петрол на ОАЕ.

Данните на Eikon, до които Ройтерс има достъп, сочат, че руският петрол се използва основно от рафинериите в страната.

Западните санкции накараха Русия да потърси нови пазари на петрола и горивата си и Близкият изток се оказва перспективна дестинация. Освен доставки на петрол към ОАЕ Русия доставя и горива за Саудитска Арабия, използвани директно за електроцентралите и производството на електроенергия. По този начин се освобождават количества суров петрол за пазара.

В последните месеци Москва все повече задълбочава връзките си с ОАЕ, с която са партньори и в ОПЕК+. По данни на световните медии много руски компании и бизнесмени намериха пристан от санкциите в Дубай. Източници на Ройтерс съобщават още, че от началото на февруари индийските рафинерии масово започват да заплащат доставките на петрол в дирхами, валутата на емирствата, вместо в щатски долари.

Причината основно са санкците и притесненията на индийските финансови институции неволно да не попаднат под санкциите на Запада, престъпвайки някои от ограниченията срещу Русия. Но и индийските рафинерии купуват руския "Уралс" основно от търговци, базирани в Дубай - като например Litasco, дъщерната компания на "Лукойл", която доскоро беше със седалище в Швейцария. Именно от нея петрол купуваше и българската рафинерия "Нефтохим" в Бургас.

Още от лятото Русия се опитва да накара Индия, която е сред най-големите потребители на руския петрол днес, да плаща в юани или дирхами за доставките. Това е част от плановете за "дедоларизация" на руската икономика. Първите плащания не успяха да се случат тогава и Ню Делхи се върна към плащанията в долари, припомня още Ройтерс. Според фактури, до които агенцията има достъп, индийските купувачи настояват за цена с доставка до Индия, тоест Русия поема своята отговорност за логистиката на пратката.

В търсене на алтернатива на европейския пазар руските компании започнаха да доставят петрол до необичайни доскоро дестинации. Освен Близкия изток продажби се реализират в Куба, Шри Ланка и Египет. Русия доставя петрол за Шри Ланка за първи път от 2004 година насам, сочат още данни на руското издание "Ведомости". 

Руските анализатори виждат потенциала на тези пазари, но са категорични, че те едва ли ще станат ключови за Русия. Според тях голяма част от купувачите в момента са привлечени от ниската цена на сорта "Уралс" и възможността след това да го препродадат. 

От геополитическа гледна точка точка тези държави са привлекателни за Русия и по още една причина - част от тях се противопоставят на политиката на САЩ и съответно могат да се превърнат в съюзник на политическия фронт за Москва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още