IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия засега не намира отговор на европейското ембарго за горивата

По данни на Министерството на финансите на Русия средната цена на сорта "Уралс" през февруари е под 50 долара за барел

09:44 | 02.03.23 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

ЕС забрани вноса на руски рафинирани петролни продукти на 5 февруари и данните на S&P Global показват спад на износа с 21% спрямо януари до 2,1 млн. барела на ден. Това е с 24% по-ниско спрямо средните нива на износа преди войната, допълва изданието.

Според данните през изминалия месец Русия не успя да замести европейския пазар - пазарите в Африка, на които се надяваше Москва, не са купили горива. Известни количества руски горива са попаднали в Европа - чрез претоварване на танкери край Гибралтар, Гърция, Малта и Сеута. Но количествата не са големи, коментират анализаторите.

Европа намира алтернативни горива от Близкия изток, Турция, САЩ и други дестинации. При част от тези доставки обаче се повдига въпросът дали реално европейските държави не купуват отново руски енергийни суровини.

Данни на Ройтерс например показват, че през февруари турската рафинерия STAR, която е собственост на азербайджанската Socar, отново започва да купува руски петрол. Турция е един от основните купувачи на руски петрол в последните месеци, но вносът не е равномерен - пикът беше през август-октомври, а след гова няколко месеца доставките намаляваха.

Сега Турция отново увеличава покупките и заедно с Китай и Индия са основните пазари на Русия. Индия пък е купила рекордните 51 млн. барела руски петрол пез февруари. През януари вносът също беше рекорден - 44 млн. барела.

Въпреки увеличаването на доставките Русия е принудена да продава суровината си при понижени цени, което реално беше и целта на Запада - известни количества руски петрол да останат на пазара, за да няма криза, но приходите за руския бюджет да намалеят. По данни на Министерството на финансите на Русия средната цена на водещия руски сорт петрол "Уралс" през февруари е била 49,56 долара за барел, което е почти два пъти под нивото от февруари 2022 г. Тогава цената на руския сорт беше 92,15 долара за барел.

Средната цена на референтния сорт Брент през февруари достигна почти 83 долара за барел.

През януари приходите от продажба на петрол в руския бюджет намаляват с 40%, сочат официалните данни. Това доведе до бюджетен дефицит от 25 млрд. долара.

Русия опитва да стабилизира цената на петрола, ограничавайки добивите с поне 500 хил. барела на ден през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 15
khao
преди 1 година
До: baba_meca хахаха, или нямаш иола или отново лъжеш :) бензина е точно колкото беше преди...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 18
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... гледам никой не е слезнал от колата си , трафика си върви в ЕС , копейкопоклонниците си ривът , ама те кога ли не са ривали ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 18
zelka007
преди 1 година
До: baba_meca ... и какви са цените на горивата ?! каквито преди кризата ... :))) ... почвате ли да вдявате незначителността на могъщата бензиноколонка за икономиката на ЕС ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
danchomentata
преди 1 година
В госдумата закона за обществените поръчки е на първо четене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 14
sssaaa
преди 1 година
Ефекта на бумеранга се получава. Ние поне сме свикнали да сме между *** и наковалнята. До сега ни клатеха Рашките, сега ще ни клатят останалите и смятам че до 1г. цените в БГ ще станат като тези в цяла Европа. Примерно сега в Германия, Франция и Италия е над 3,7лв. за 1л дизел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 21
baba_meca
преди 1 година
Достатъчно е да погледнеш цените на горивата по бензиностанциите и ти става ясно, че и Европа не е намерила отговор на санкциите, които самата тя въведе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още