IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия подсилва енергийните връзки с Куба в търсене на съюзници срещу САЩ

Ръководителят на "Роснефт" посети Хавана на път към Венецуела, където присъства на церемонията по повод годишнина от смъртта на Уго Чавес

13:40 | 06.03.23 г. 9
Снимка: Natalia Favre/Bloomberg
Снимка: Natalia Favre/Bloomberg

Ръководителят на "Роснефт" Игор Сечин разговаря с кубинския президент Мигел Диас-Канел в Хавана, съобщават от пресцентъра на кубинското президентство. Сечин посети страната на път към Венецуела, където присъства на церемонията по повод 10-ата годишнина от смъртта на Уго Чавес.

Основната тема на разговорите е била енергетиката, става ясно още от съобщението. Макар и без много подробности, Мигел Диас-Канел изказва своите благодарности за "редица жестове", които изпълнителният директор на "Роснефт" е показал към Куба в "много трудни времена, които преживяхме в последните години".

След като загуби европейските пазари заради войната в Украйна, Русия започна да търси нови дестинации за своя петрол и петролни продукти.

В същото време Куба от месеци се бори с недостиг на горива, като цялата икономика е под натиска на огромен пожар в петролно депо през лятото на 2022 г. В страната дори задължават шофьорите на държавни автомобили да возят свои съграждани, чакащи на автобусните спирки. Преди това беше жест на добра воля, но днес е задължение по закон, отбелязва AFP.

Кубинската икономика е в най-сериозната криза за последните десетилетия, допълва още агенцията.

През миналата година Русия започна да изнася петрол към необичайни дестинации - по данни на търговеца Argus танкери с руския сорт петрол "Уралс" са доставени към Египет, Обединените арабски емирства, Шри Ланка и Куба.

По данни на Института за развитие на технологии, цитирани от "Ведомости", за последно Русия е внесла петрол в Куба през 2018 година, когато са доставени 99,9 хил. тона. Руското издание посочва, че от началото на 2022 г. до ноември Русия е доставила към 500 хил. тона петрол на Куба. Хавана е платила повече от 320 млн. долара за руския петрол, сочат данните на Московския енергиен център Б1. Преди това основен доставчик на суровината е Венецуела, която обаче в момента изпитва проблеми със собственото си производство. 

Количествата за кубинския пазар не са кой знае какви на фона на доставките за Китай (7,5 млн. тона) или Индия (19 млн. тона). Но в същото време те вероятно ще помогнат съществено на Русия в опитите да задълбочи връзките със свои бивши съюзници, особено такива, които се противопоставят на хегемонията на САЩ, допълва Ройтерс.

Хавана е под икономическо ембарго от страна на САЩ от 1962 година насам. След революцията на Фидел Кастро режимът в страната изземва имуществото на американски граждани на острова, заради което и Вашингтон налага санкции. Кризата се задълбочава, а известно затопляне на отношенията имаше по време на управлението на Барак Обама. През 2015 г. бяха възстановени дипломатическите отношения и САЩ отново отвори дипломатическа мисия на острова.

Но следващите стъпки - премахване на ограничения, което се очакваше, спряха с идването на Доналд Тръмп, който отново вкара страната в списъка с терористични държави, коментира Deutsche Welle.

С войната в Украйна и западните санкции Русия подновява стари приятелства. Освен доставките на петрол Москва е дарила и 25 хил. тона пшеница на Куба, сочат още данни на Ройтерс. 

Куба пък е една от 32-те държави, които се въздържаха при гласуването на последната резолюция на ООН, призоваваща Москва да сложи край на военните действия. Страната се въздържа и при гласуването, което осъди анексирането на украински територии от страна на Русия през октомври 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 06.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: 0pk обаче кубинците имат няква технология за пътуване във времето която трябва да вземете... я глей 2023 е, а там изглежда като 1955! И така ще успеете да вземете Киев за 3 дена ... към 2138, но при вас ще изглежда као 2022! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
До: earth1225 от бастиона на демокрацията и по-покъртителни снимки съм виждал :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
earth1225
преди 1 година
Куба е с население 11 милиона, площ 110 кв. кв. Нямат нужда от ТЕЦ-ове. Производството им няма да коментирам. ....Снимката нещо не изглежда много радушна :)Въобще като цяло но комент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... пробваш да оригиналничиш и включваш некви лични квалификации ... :))) ... грешен път си избрал чадо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... добре колкото нас в НАТО не го могат ... но на фона на Сирия и Либия се справят , стига да не попаднат на НАТОвски аскер некъде , щото стават на кюфффтета ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
sssaaa
преди 1 година
Зелника искаше да каже, че на Сашово са деморактични всичките бомби, дори тези в Япония, които метнаха през ВСВ. Или ако трябва да перифразирам - там където САЩ са метнали бомби, след това страната става демократична. Виж например Косово - вече са демократични, а сърбите се управлят под Дикататура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
До: zelka007 е хубава работа, точ от тебе не съм очаквал да разкаеш, че они го можели това с ракетите , бомбите и подводниците! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
До: 0pk...те това с ракетите , бомбите и подводниците е ясно че го могат рашибозуците ... :))) ... другото с хотелите , производствените съоръжения , магазините и болниците не го умеят завалийте ... затова само куба , венецуела и еритрея са насреща ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 10
0pk
преди 1 година
Може и някоя атомна централа да им построят, с няколко допълнителни комина за вертикално изстрелване. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още