IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха окончателно да се прекрати концесията на пристанище "Росенец"*

От "БСП за България" и "Възраждане" изразиха опасения за доставките на петрол и притеснения, че може да бъде заведено дело срещу България

15:25 | 21.07.23 г. 2
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Парламентът прие на второ четене промените в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, предаде БТА. С измененията на практика се прекратява концесията на пристанище „Росенец“.

Преди това, в рамките на същото заседание, промените бяха одобрени на първо четене. Процедурата предизвика спорове в пленарната зала.

Възложените концесии за осъществяване на дейности в стратегически обекти от значение за националната сигурност, засягащи нефт и продукти от нефтен произход, произведени от суров нефт, с произход Русия или изнесени от Русия, на лица, попадащи в обхвата на европейски регламент относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, се прекратяват в едноседмичен срок, записаха на второ четене депутатите.

В двуседмичен срок от отнемане на концесията Министерството на транспорта и съобщенията поема оперативното управление на съоръжението, реши още парламентът. Този текст беше предложен от Хамид Хамид (ДПС) като редакционна поправка в пленарната зала и одобрен със 143 гласа "за", 52 "против" и 1 въздържал се.

Разпоредбите от законопроекта с направените редакционни промени бяха гласувани анблок и приети със 144 гласа "за" и  52 "против". В подкрепа на измененията на второ четене гласуваха от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. Против бяха от "Възраждане" и "БСП за България", а депутатите от "Има такъв народ" не участваха в гласуването.

Отхвърлено беше предложението на Петър Петров ("Възраждане") прекратяването на концесията да се случи в четириседмичен, а не в едноседмичен срок.

От "Възраждане" и "БСП за България" възразиха срещу начина на приемане на законопроекта на две четения в едно заседание. От партията на Костадин Костадинов обявиха, че ще се обърнат към Конституционния съд, както са го направили и за референдума за запазване на българския лев.

Това се случва, след като в сряда съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов обявиха, че внасят в Народното събрание предложение държавата да си върне контрола над пристанище "Росенец". Аргументите им бяха, че всички ключови инфраструктурни обекти трябва да бъдат под контрола на държавата, както и че има неизпълнение на ангажименти и подозрения, че терминалът се използва за избягване на санкциите срещу Русия.

Целта е да се ограничат възможностите Русия да използва българска инфраструктура, каза тогава Атанас Атанасов. По думите му има данни, че през пристанището минава контрабанда и голяма част от нефта, който се внася, не се декларира пред българската държава. На следващия ден от компанията заявиха, че спазват всички свои задължения и не са констатирани никакви нарушения или отклонения от условията на концесията. Относно твърденията за контрабанда на петрол, от "Лукойл" смятат, че те уронват престижа им и ще потърсят правата си в съда.

БТА припомня, че през 2011 г. е подписан договор с акционерното дружество "Лукойл Нефтохим Бургас" за концесия на пристанищния терминал "Росенец" (част от пристанище за обществен транспорт с национално значение - Бургас). Концесията е за срок от 35 години.

В хода на дебата при първото четене от "БСП за България" и "Възраждане" изразиха опасения за доставките на петрол след прекратяване на концесията, както и притеснения, че може да бъде заведено дело срещу България. От ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС посочиха, че прекратяването на концесията е резултат от европейски регламент, който трябва да се спазва.

*Новината е актуализирана в 17:38 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
М О Ч А някаква обидна дума ли е, таварищ редактор??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Време беше. Сега вън от Камчия, взимане на складовете за горива, монтиране на измереателни уреди и разбичкване на лукойл схемата с неплащане на данък печалба и кражба на акциз. И за финал - махане на ***, прекръстване на катедралата и улици в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още