IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна процедурата по прехвърляне на контрола на пристанище "Росенец" към държавата

Концесията беше прекратена на 15 август

12:27 | 21.08.23 г.
Снимка: Министерство на транспорта
Снимка: Министерство на транспорта

Изпълнителна агенция "Морска администрация" е издала заповед за заличаване на "Лукойл Нефтохим Бургас" от Регистъра на пристанищните оператори, съобщават от Министерството на транспорта. Извършването на дейностите на компанията на пристанищния терминал "Росенец" ще бъде поето от държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" и предстои вписването му в регистъра.

От транспортното министерство уточняват, че са в ход разговори между двете компании по процедурата за прехвърляне на оперативния контрол на терминала към държавата. Те са продиктувани от решението на Министерски съвет от 11 август за прекратяване на концесията за управлението на "Росенец". По силата на това решение договорът с "Лукойл Нефтохим Бургас" беше прекратен на 15 август. 

Вече има назначена комисия от министъра на транспорта и съобщенията, която в срок от 30 дни от прекратяването да приеме обекта на концесията.

Рафинерията ще може да продължи да ползва терминала, но вече заплащайки такси за пристанищни услуги, а не концесионни такси. 

Разтрогването на договора за концесия стана след решение на Народното събрание и с аргумент, че всички ключови инфраструктурни обекти трябва да бъдат под контрола на държавата. Депутатът от "Демократична България" Атанас Атанасов дори изрази съмнения, че през "Росенец" се извършва контрабанда на руски петрол в разрез със санкциите на Запада. 

От "Лукойл" отхвърлиха всички коментари и заявиха, че ще съдят депутата за уронване на престижа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още