IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай намали вноса на петрол през юли

Спрямо миналата година, когато страната беше затворена заради коронавируса, има съществен ръст на вноса на енергоресурси

08:26 | 08.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай увеличава вноса на енергоресурси през юли на годишна база, сочат данните на митническите власти в страната, цитирани от Ройтерс. Статистиката обаче показва намаление на вноса на петрол на месечна база (с почти 19%), което може и да е свързано с по-високите цени на суровината на пазарите.

Като цяло данните за вноса и износа на страната се оказват по-лоши от очакваното, допълва CNBC. През юли стойността на износа намалява с 14,5% на годишна база, а на вноса - с 12,5%, изчислено в щатски долари. Износът към два от основните пазари на китайските производители - САЩ и ЕС, се свива съответно с 23% и 20%.

През юли в страната са внесени и 43,7 млн. тона петрол, или 10,29 млн. барела на ден, показват още данните на митниците. Това е повишение от 17% на годишна база. В предходния месец вносът на петрол е бил 12,67 млн. барела на ден, показват още данните на митниците.

Въпреки намалените количества рафинериите в Китай увеличават производството, активирайки 78-82% от мощностите. Това е увеличение от 2-3 пр.п. спрямо юни. В страната се очаква пик на потреблението във връзка с летния сезон и отпуските.

Преди седмици данните показаха, че Китай трупа резерви от петрол и една от хипотезите беше, че при повишаване на цената на суровината на пазара ще ги използва за производството на горива.

Сериозно е обаче повишението на вноса на въглищата през юли - с 67% до 39,3 млн. тона през юли, като причината е увеличеното търсене във връзка с горещините в Китай и увеличеното потребление на електроенергия. От началото на годината вносът на въглища в Китай е средно по 37 млн. тона месечно. Тези количества засега са далеч от рекорда от 43,6 млн. тона през януари 2020 г. Малко по-късно страната се "затвори" заради появата на коронавируса и едва преди няколко месеца всички ограничения бяха отменени.

Основните доставчици на въглища в Китай са Австралия, Южна Африка  и Индонезия.

В периода януари - юли 2023 г. Китай внася 261 млн. тона, което е увеличение от 89% спрямо същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още