IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите загуби от бедствия в Китай през юли надхвърлиха общите за полугодието

Два мощни тайфуна удариха страната за един месец - това се оказва неочаква спирачка за опитите за съживяване на икономиката

17:22 | 05.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Преките икономически загуби на Китай заради природни бедствия нараснаха до 41,18 млрд. юана (5,74 млрд. долара) през юли - повече, отколкото през целия шестмесечен период преди това от януари до юни, съобщи Ройтерс. Това се дължи на тежките метеорологични условия, след като два мощни тайфуна удариха страната за един месец.

Последствията от наводненията, които са често срещани в Китай през лятото, станаха по-тежки тази година, като засегнаха над 7 млн. души в цялата страна през юли, а Пекин бе застигнат от най-силните дъждове от 140 години насам след рекордно горещия юни.

През август, когато обикновено валежите достигат своя връх, а летните температури се покачват, наводненията и горещите вълни ще окажат допълнително силно икономическо въздействие. Националните синоптици на Китай предупреждават, че валежите в североизточните провинции през август може да са с до 50% повече от нормалното.

Загубите от тайфуна Талим, който връхлетя Южен Китай в средата на юли, възлизат на 2,61 млрд. юана, докато загубите от по-разрушителния Доксури, чието влияние все още се усеща в Североизточен Китай, достигат 14,74 млрд. юана към края на юли, сочи изявление на Министерството на извънредните ситуации.

Общите загуби, утежнени от щетите от наводненията в Югозападен и Северозападен Китай, надхвърлят 38,23 млрд. юана през първата половина на 2023 г. и се оказват неочаквана спирачка за тримесечния растеж на втората по големина икономика в света, която и без тези проблеми вече има нужда от държавна подкрепа.

В северната провинция Хъбей над 1,2 млн. души са били евакуирани от сряда насам поради наводнения, причинени от остатъчните дъждове от Доксури.

В петък висшият орган за икономическо планиране на Китай отпусна допълнителни 100 млн. юана за подпомагане на възстановяването след бедствията в Тиендзин и Хъбей в допълнение към обявените в сряда 100 млн. юана за Пекин и Хъбей. Отделно от това в петък министерствата на финансите и на водните ресурси предложиха 450 млн. юана за подпомагане на общите усилия за възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 05.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още