IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преди войната в Украйна "Лукойл Нефтохим" е работила с 50% руски петрол в микса си

България ще забрани износа само на дизел от 5 март 2023 г.

16:08 | 07.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2021 година рафинерията "Лукойл Нефтохим" е работила с микс със само 50% руски петрол, каза директорът на Агенция "Митници" Павел Геренски по време на заседание на енергийната комисия към Народното събрание. Той уточни, че от 1 януари до 30 ноември 2022 година делът вече е 88%.

Причината за това увеличение обаче е голямата отстъпка, при която се продава руският петрол сорт "Уралс" от началото на войната в Украйна, уточни председателят на енергийната комисия Делян Добрев и допълни, че при това положение не вижда причина рафинерията да затвори, ако бъде спрян руският петрол или ограничен износът на горива от руски петрол. През ноември представителите на "Лукойл" коментираха по време на брифинг в Министерския съвет, че прехвърлят дейността си в България, но ако има ограничение в износа, съоръжението ще затвори. 

В енергийната комисия отново беше дебатирана възможността на България да изнася горива, получени при преработката на петрол от Русия на фона на ембаргото на ЕС.

От 5 март 2023 година България ще забрани само износа на дизел, стана ясно от думите на зам. -министъра на финансите Людмила Петкова по време на заседанието. Тя даде разяснения относно приетото в петък (4 декември) решение на Министерския съвет.

Тогава от правителствената пресслужба съобщиха, че ограничават износа на горива от руски петрол с изключение на някои видове, които са включени в специално приложение, но без да бъде посочено какви са те. Днес (7 декември) Петкова разказа, че от 5 март ще бъде позволен износът на всички горива, които не могат да бъдат продадени на територията на България. Спрян ще бъде само износът на дизел.

Петкова отново беше категорична, че по регламент горивата, произведени в България, реално са български, независимо от произхода на петрола. Тя допълни, че се водят разговори с ЕК по казуса и обясни, че позицията на Брюксел е, че експертен проблем няма - износът е позволен, но ще има политическо решение по казуса.

Зам.-министърът на финансите беше категорична, че решението на правителството е съгласувано с ЕК, но може да бъде променено на фона на очакваните нови санкции срещу Русия. Тя обясни отново, че има недостиг на дизел в региона и ако рафинерията в Бургас затвори, то ще има проблем за доставките на Балканите като цяло.

Делян Добрев отбеляза, че делът на произведения бензин при преработката на петрол достига 50%, а на дизела - 35%. Останалите са отпадни горива, част от които не могат да бъдат продавани на територията на ЕС по екологични причини.  

По предложение на депутата от "Демократична България" Иво Мирчев беше извънредно разгледано предложение на промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продуктите от нефтен произход, които ще дадат възможност на държавата да поеме оперативен контрол над "Лукойл Нефтохим" в случай на енергийна криза. Това е част от мерките за гарантиране на енергийната сигурност на страната, обясни вносителят.

Подобни действия вече бяха предприети от Германия и Италия. Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова, която днес е депутат от ГЕРБ/СДС, отбеляза, че трябва да бъде обърнато по-сериозно внимание на критериите за "особен управител", който би поел управлението на национализирана по този закон компания.

Председателят на комисията Делян Добрев допусна за разглеждане промените без становища от институциите с мотив, че в момента България няма механизъм за защита от недобросъвестно поведение на собствениците на рафинерията в Бургас. Теменужка Петкова обаче коментира, че подобни мерки са предвидени в Закона за енергетиката, когато компании от критично значение се управляват недобросъвестно.

Драгомир Стойнев ("БСП за България) беше категоричен, че се бърза прекалено с приемането на закона и няма никакви заявления, че "Лукойл" има намерение да затвори рафинерията, макар че не е ясен какъв ще бъде отговорът на Русия на механизма за ценови таван на петрола. Той обаче оттегли своите възражения, когато беше уточнено, че текстовете дават единствено възможност, а не задължава правителството да национализира рафинерията.

Депутатът от ДПС Станислав Анастасов припомни, че вече има официално заявление от "Лукойл", че при спрян износ на горива, рафинерията ще бъде затворена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още