IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В края на септември Русия ускорява износа на петрол

България купува по средно 183 хил. барела на ден руски петрол

13:55 | 04.10.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Износът на руски петрол през морските терминали се увеличава и достига най-високото ниво от края на юни насам, сочат изчисления на Bloomberg. През миналата седмица износът е достигнал 3,72 млн. барела на ден, което е повишение от 24% спрямо предходната седмица.

На фона и на по-високата цена на петрола приходите от продажби в руската хазна са най-високи спрямо средата на януари 2023 година, допълва още агенцията. По данни на Министерството на финансите на Русия средната цена на сорта Уралс през септември е над 83 долара за барел спрямо почти 94 долара за норвежкия сорт петрол от Северно море.

Цената на руския петрол започна да се повишава, след като Москва успя да намери начин да заобиколи санкциите на Г-7 чрез създаването на своя "флотилия в сянка", която не използва услугите на западните компании. Така няма кой да следи дали договорите се изпълняват при цена от 60 долара за барел руски петрол.

Основният пазар на руския петрол е Азия - средно около 2,76 млн. барела на ден спрямо 2,66 млн. барела в предходната седмица. Данните показват, че Индия вече купува много по-малко петрол от Русия - дори и да се вземат предвид всички пратки, които нямат оказана крайна дестинация, вносът е с 25% по-малък спрямо върха през май.

България е единствената държава от ЕС, която продължава да купува руски петрол през морски терминали. През целия септември доставките са средно по 183 хил. барела на ден и остават без промяна спрямо август. Доставките за България бяха в своя минимум в периода март-май, но след това започнаха плавно да се увеличават и са на най-високото си ниво от миналото лято.

Преди дни българският парламент отмени дерогацията на руския петрол и задължи рафинерията в Бургас да започне да ограничава покупките - до края на тази година руският петрол трябва да бъде не повече от 80% от микса, който преработва компанията.

До 1 октомври 2024 година "Нефтохим Бургас" ще трябва да прекрати изцяло използването на сорта Уралс.

Турция пък остана единственият средиземноморски клиент на Русия и през последните четири седмици е получавала по средно 235 хил. барела на ден руски петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 7 месеца
Еми няма как.Тряат кинти, от една страна сума ресурс потъва из украинските нивя, от друга, бурлаците и *** и те искат да ядат и най-вече да пият..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още