IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия остава основен доставчик на петрол за Китай и през юли

Доставките на петрол от САЩ в Китай растат със 106% от началото на годината

11:05 | 21.08.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия остава основен доставчик на петрол за Китай и през юли, сочат данните на китайските митници, цитирани от Ройтерс. През миналия месец намаляват и отстъпките от цената, които предлагат руските доставчици, но въпреки това доставките са с 13% повече спрямо юли 2022 година, или общо 8,06 млн. метрични тона (1,9 млн. барела на ден).

Втора е Саудитска Арабия с доставени 5,65 млн. тона, което е с 14% по-малко спрямо юли 2022 година и с 31% под доставките през юни.

От началото на годината Русия е доставила 60,66 млн. тона петрол на Китай, което е ръст от 25%.  Въпреки геополитическите спорове доставките на петрол от САЩ също се увеличават - със 106% до общо 9,45 млн. тона за седеммесечието.

Въпреки санкциите на Запада цената на руския сорт "Уралс" устойчиво вече е над тавана от 60 долара за барел. Данните на Министерството на финансите на Русия сочат, че през юли средната цена е била около 64 долара за барел. В периода 15 юли - 14 август средната цена вече е около 70 долара за барел. За сметка на това обаче изчисленията на Ройтерс на базата на данни от терминалите за износ на петрол сочат, че доставките са намалели с 18% на месечна база.

В края на миналата година страните от Г-7, ЕС и Австралия наложиха таван на цената на руския петрол с цел да бъдат ограничени приходите от търговия с енергоресурси, които подпомагат военната операция на Москва. В резултат приходите в бюджета от продажбата на петрол и природен газ намаляват с 47% през първото полугодие. Западът налага санкции срещу компании, които предоставят услуги - логистични, застрахователни и т.н., на руски износители, които продават суровината над ценовия таван.

Извън обхвата на санкциите обаче остават танкерите на руския флот, както и т.нар. "сенчеста флотилия" - корабите, които остават извън радарите на морските организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
Хаха, но на каква цена. Важното е хем икономиката по света да не пострада, хем Мордop да получава колкото се може по-малко пари. И това се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 8 месеца
До: 0pk Дааа, консолидира се и граби от блатните оррррки, полезен! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 8 месеца
На Китай, на Индия, абе консолидира се Азията. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още