IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай не иска нито твърде слаба Русия, нито твърде силна

Не е ясно обаче дали Пекин може да отслаби, или да подсили руската икономика, без да застраши себе си

21:35 | 14.08.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Отношенията мужду Русия и Китай се развиват в последните години - и двете държави споделят едни и същи предизвикателства и еднакво виждане за доминиращата роля на Запада, тоест на САЩ в представите на Москва и на Пекин, която искат да разрушат, пише CNBC.

Динамиката в отношенията между Русия и Китай е многопластова, включително и с известно притивопоставяне около войната в Украйна. Някои анализатори описват желанието на Китай да държи своя партньор в средно положение - нито твърде слаб, за да не изглежда Пекин изолиран, нито прекалено силен, за да не е заплаха за него.

От началото на войната в Украйна Китай се възползва максимално от нуждата на Русия от силен приятел и търговски партньор, където може да изпрати стоки и суровини, макар и на намалени цени, за да поддържа икономиката.

Пекин, както повечето европейци, иска да избегне тоталната разруха на Русия, която е ядрена държава и може да се окаже сериозен риск, смята анализаторът от Германския фонд Маршал Етиен Сула. За разлика от европейците, Китай иска да избегне усещането, че Западът е победил Русия, защото това може да има отрицателни последици и за Пекин. В китайския наратив западните цивилизации западат и не могат да победят член на Съвета за сигурност на ООН, който има и ядрени ракети.

Международни наблюдатели са категорични, че Китай е една от малкото държави, които може да окаже влияние върху руския президент Владимир Путин. Двамата със Си Дзинпин имат приятелски отношения, декларирани по време на няколко лични срещи в последните години, включително и точно преди началото на войната в Украйна.

Самият Китай предложи своя мирен план, а според наблюдатели целта му е просто да се позиционира като посредник на мира, отколкото да сложи край на войната.

В същото време обаче Китай само мълчаливо подкрепя Русия и това подсказва, че Пекин не е съвсем готов да рискува своето икономическо и геополотическо положение, коментират анализатори. Според тях не може да се каже дали Пекин действително има мощ, за да подкрепи или да отслаби руската икономика.

Пекин държи Русия в ръцете си и търси финия баланс, но според Юрий Пойта, анализатор в базираната в Киев Нова мрежа за геополитически проучвания, Китай няма как да подкрепи Русия, без да постави под заплаха своите интереси.

Например, ако Китай предостави технологии като чипове или стоки с двойна употреба на Русия, ще си навлече санкции на Запада, а това определено ще се отрази негативно на китайската икономика.

Според други наблюдатели Китай вече е стигнал достатъчно далеч в отношенията си с Русия - мнозина не очакваха чак такава подкрепа. Това означава, че Пекин може и да рискува своите позиции, за да помогне на своя съюзник. "Наистина не виждам опити Китай да потиска Русия със своята сила и да я превърне в младши партньор", казва Джъд Бланшет от Центъра за стратегически и международни проучвания пред CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: А фактите са, че си толкова тъъъп, че не знам как успяваш да продаваш твоите аргументи, за да не пуккнешш от глад. Но Европа стана странно място, където всякакъв оттпаддък идва и успява да се закрепи и даже да живее прилично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: Я пак? Аргумент ли рече? Да не се опитваш да кажеш, че знаеш смисъла на тази чужда за калафатския ти речник дума? Или там така казвате на лаппаннето на патткки? *Бате, искаш ли един аргумент в кабината? Само 10 евро*. Такива аргументи наистина нямам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
penkiler1415
преди 8 месеца
Баланса в политиката е понятно нещо и Китай е достатъчно мощен за да балансира но... когато едната страна на теглилката натежи много, какво правиш? Пускаш я да падне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 точно така се прави, като нямаш аргумент или когато фактите не ти отърват - напиши тъъъпотия! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: Няма значение. Въпросът се отхвърля. На съда всичко е ясно. Да влезе уббитиятт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 Сащ ли нападнаха Украйна или твоите *** от русия, а обратняко? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 8
Tikva007
преди 8 месеца
* Китай не иска нито твърде слаба Русия, нито твърде силна* - То и САЩ така. Жална й маййнна на украййнна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още