IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засега Западът не успява да постави на колене руската икономика

Ръстът ѝ обаче е подкрепен от поръчките на армията и не е устойчив, смятат анализатори

19:30 | 02.08.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През 2022 година Русия се превърна в най-санкционираната икономика в света - още в първите дни от началото на пълномащабната война в Украйна, САЩ предупреди страната, че ще наложи такива санкции, че икономиката скоро ще бъде поставена на колене, пише The Wall Street Journal.

Вашингтон заплаши, че ще бъде изтрит 50% от брутния вътрешен продукт на Русия, но резултатът за миналата година беше спад от 2,1%. Прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ) за тази е за ръст от 1,5 на сто, подкрепен от правителствените разходи. През първото тримесечие те се увеличават с 13,5%, което е най-рязкото увеличение от 1996 година насам.

Много анализатори смятат, че основен локомотив на руската икономика в последните месеци е производството на оръжия. Това обаче не е  устойчив ръст, макар че дава тласък днес. В статистическите данни има ръст от 30% за полугодието на годишна база в перото "Готови метални продукти", в което се включват и оръжията и мунициите. Още една индустрия, която също има отношение към отбранителната индустрия - "Производство на компютри, електроника и оптични продукти", също отчита ръст от 30% в първите шест месеца на годината. Производството на "специализирано облекло" пък се е повишило със 76%. В същото време производството на автомобили намалява с 10% на годишна база.

Или много вероятно поръчките, свързани с фронта са тези, които водят до ръст на руската икономика.

Благодарение на няколко съюзници Русия успява да избегне санкциите, включително и забраната за внос на електроника, използвана за производството на ракети. Износът на петрол и суровини продължава, макар и приходите да са ограничени. Така Москва продължава да обстрелва с ракети украинските градове почти всяка нощ. Въпреки военната и финансова помощ, която се дава на Украйна, невъзможността на Запада да наложи санкциите в пълен обем, е причината за застоя на военните действия днес.

В първите дни на налагането на някои действително досега безпрецедентни за руската икономика санкции - например в енергийния сектор, руските пазари реагираха с резки понижения. Но днес икономиката се стабилизира и Москва успява да поддържа война на изтощение, което западните партньори се надяваха да избегнат.

Анализаторите са категорични - санкциите имат своето значение, но реално то ще се усети след време и дълго ще има негативен ефект върху руската икономика. Но засега те не успяват да разрушат руската икономика и затрудняват, но не спират руския президент Владимир Путин да води войната си в Украйна, коментира бившият съветник в руското правителство Сергей Гуриев.

Според наблюдатели статистическите данни само маскират трудностите, които изпитва руската икономика. Санкциите са направили страната по-малко устойчива на рискове и вероятно това ще означава, че икономиката ще се възстанови трудно от войната.

Русия успя да замени голяма част от пазарите си в Европа с Азия. Това означава, че без съдействието на азиатските държави, съюзниците няма да могат да притиснат Русия, коментира Никълъс Мълдър, преподавател в Корнуелския университет. Според него слабото място в руската икономика е растящият недостиг на работна ръка. Русия страда от най-големия недостиг на работници от 90-те години на миналия век насам. Причината е заплахата за мобилизация и емиграцията на млади хора през последните месеци. Това само ще се задълбочава заради лошата демографска ситуация в страната.

Руската централна банка предупреди, че недостигът на работна ръка подхранва инфлацията. През юли институцията повиши лихвите повече от очакваното, като се коментира, че вероятно ще има още такива действия до края на годината.  

                                                    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 14
evlogi
преди 9 месеца
До: xapoznai То е добре описано в статията, в оригинала в Wall Street Journal е и по-подробно.Няма как да рухне тотално Русия.Но в дългосрочен план са в траектория на стагнация и неумолим упадък.Сравнено с това,което можеха да бъдат,ако имаха малко повече акъл в крату,ните си си е жива катастрофа...Ще ги държат китайците на командно дишане , за да не настане хаос и да могат да си ги колонизират организирано и това е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 11
evlogi
преди 9 месеца
До: doba Точно.Те сега са си на нивото от 2014, в някои отношения мноо по зле.Тогава се продаваха по 2 млн нови коли годишно в Рассия, сега ако стигнат 800 хиляди ще е голям успех..Но за да не се поватярм, другото го има в по-долния пост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 12
evlogi
преди 9 месеца
На колене не е, *** ще се влачи по корем.Ще си седят на нивото от 2014.*** от друга страна, на *** кой знай ква икономика не им трябва.Кат има паради и водка със сельодка, друго закво им е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 7
doba
преди 9 месеца
До: xapoznai, тези сметки ги слушам/чета от 2014г. Много съфорумци също са ги споделяли, АМА...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 16
xapoznai
преди 9 месеца
Сметките са, че до края на годината ще опапат всичко дето са спестявали през годините... После всичко ще тръгне надолу... Държавата няма да има парички за войната и от къде ще ги вземат? Лично за мен това ще е развръзката и с войната... от време на време чета и мнения, че Русия имала изгода от война на изтощение. Ама как точно ще им помогне това е загадка. Вероятно смятат украинците да се уморят от терора и да седнат на масата. Друга идея не ми идва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 19
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Да, явно не сте си научили урока. А той е НИКОГА НЕ ВЯРВАЙ НА ПPACCИЯ. Лъжат за всичко и по всяко време. Тоест процентите на спад не идват от статистиката, а от политконисарите. И второ - икономика, чието производство отива на фронта, където бива утилизирано, не създава нито блага, нито стойност. Все едно вадиш от единия джоб, слагаш в другия, който е скъсан и затова все повече трябва слагаш и да си мислиш, че се развиваш. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 19
zelka007
преди 9 месеца
зануленият детеубиец убаво го измислил , я как е засилил икономиката ... прелест ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 26
RadkoG
преди 9 месеца
Заглавието трябвашв да е с въпрос. Руската федерация вече е използвала повече от 50% от златния си резерв, кара го на испарения. Така че сакциите много хубаво си работят, просто трябва време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още