IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна очаква ръст на икономиката с 5% през 2024 г.

Около 3 млн. украински бежанци ще се върнат в родината си, ако боевете бъдат прекратени, прогнозира министерството на икономиката

21:15 | 01.08.23 г.
Снимка: Julia Kochetova/Bloomberg
Снимка: Julia Kochetova/Bloomberg

Украйна очаква икономиката ѝ да нарасне с около 5% следващата година, движена от инвестициите във възстановяването и по-силното търсене от потребителите, съобщи високопоставен представител на министерството на икономиката, цитиран от Ройтерс.

Министерството очаква брутният вътрешен продукт да нарасне с около 2,8% тази година, съобщи Наталия Хоршкова, ръководител на отдела в министерството за стратегическо планиране и макроикономически прогнози.

„Очакваме растеж от 5% през 2024 г. Двигателят ще бъде динамиката в инвестициите“, заяви тя на кръгла маса, посветена на икономиката.

Икономиката на Украйна се сви с около една трета миналата година, след като тя беше нападната от Русия през февруари. Годишният спад беше най-големият от независимостта преди повече от 30 години.

Но компаниите и индустриалните производители се приспособяват към реалностите на войната по-добре от очакванията и правителството, анализатори и чуждестранни кредитори сега очакват икономиката да нарасне.

Хоршкова заяви, че министерството очаква войната да приключи през 2024 г. и че край на боевете ще помогне за привличането на повече инвестиции за подкрепа на възстановяването на страната. Министерството на икономиката очаква също украинските бежанци да започнат да се връщат и да подкрепят местното потребление.

Министерството очаква около 3 млн. души да се завърнат догодина, ако боевете бъдат прекратени, каза още тя. Данни на агенцията за бежанците на ООН показват, че около 6 млн. украински бежанци са били регистрирани в Европа в края на юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още