IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западни гиганти са между чука и наковалнята в Русия

Оставането в Русия предизвиква критики, напускането крие риск от национализация за чуждите компании

22:14 | 26.07.23 г. 2
Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr./ Bloomberg
Снимка: Alexander Zemlianichenko Jr./ Bloomberg

Когато Москва започна пълномащабна война в Украйна, много западни компании се изтеглиха от страната, подтикнати и от санкциите, които бяха наложени срещу Русия. Повече от 1000 компании от различни сектори - банки, петролни, автомобилни и технологични компании и т.н, бяха сред първите напуснали Русия. McDonald`s съобщи за загуба от 1 млрд. долара в резултат от проджабата на 800-те си ресторанта в страната.

Но някои от големите корпорации, включително Nestle, Mondelez и Heineken, останаха и повече от година по-късно, позициите им са повече от несигурни, пише CNN.

От една страна в момента излизането от руския пазар е по-трудно и по-скъпо, а оставането става все по-рисково. Доказателство е съдбата на френския концерн Danone и датската пивоварна компания Carlsberg, които сключиха договори за продажба на руските си активи на местни играчи, но малко преди те да бъдат финализирани звената бяха национализирани и дадени за управление от близко до режима в Москва хора.

Danone съобщи, че заради национализацията ще изтрие 200 млн. евро. Официално компанията все още е собственик на своите активи в Русия, но реално няма никакъв контрол над управлението им.

Случилото се едва ли подсказва, че бъдещето на западните корпорации е розово в Русия. "Прозорецът за напускане на Русия е почти затворен", кооментира анализаторът Мария Шагина пред CNN. В момента компаниите буквално са между чука и наковалнята - между западните санкции и общественото заклеймяване и все по-враждебното руско правителство, което направи почти невъзможно за западни компании да продадат руските си активи.

Мотивите за решението да задържат бизнеса в Русия са различни - от задължението да се погрижат за своите служители доставчици, грижа за местните потребители (особено за фармацевтичните компании) до коментарите, че напускайки, ще дадат в ръцете на Кремъл източник на доходи, за които не са положени никакви усилия.

Сега продажбата на бизнеса може да се окаже невъзможна - по закон активите се продават с 50% намаление от пазарната им цена, плащат се такси. Американските компании имат нужда от разрешение на Министерството на финансите на САЩ да платят тези такси, а западните санкции обхващат вече повече от 2000 физически и юридически лица, тоест намирането на купувач, с който може да се влезе в бизнес отношения, не е лесна работа.

"Повече няма да допринасяме за капацитета на руската държава", коментира пред журналисти преди ден изпълнителният директор на Unilever Хайн Шумахер. Компанията замрази дейността си в Русия, но плати данъци в размер на 3,8 млрд. рубли (42,2 млн. долара) в руския бюджет. С идеята, че не иска да пълни хазната, компанията няма печелившо решение, пише CNN.

Изразявайки желанието си да напусне Русия, Unilever, която има активи за 800 млн. евро, включително четири завода, е изправена пред риск от национализация.

Nestle коментира пред CNN, че е намалила драстично асортимента на продуктите си до "храни от първа необходимост" за руснаците. От Procter & Gamble сега отказват коментар, но преди време обясниха желанието си да остане в Русия с мотива, че предоставя единствено основни продукти за здравето и хигиената, от които много руски домакинства се нуждаят ежедневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Опа, тpoлът копейник с многото регистрации следи с минусите, няма това-онова :))) с новия курс на рyПлата трябва двойно повече цъкане за същите копейки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 16
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Решението е просто - от запорираните москалски активи на Запад, да се обезщетят фирмите с национализирани активи. И никога повече стъпване там, да се състезават със С.Корея кой е по-отвратителен за света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още