IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия пое "временен" контрол над местни активи на Danone и Carlsberg

Управлението ще се осъществява от държавната имотна агенция „Росимущество“

08:59 | 17.07.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руската държава е поела контрола над руското дъщерно дружество на френския производител на млечни продукти Danone и над дела на пивоварната компания Carlsberg в местен производител на бира, показва указ, подписан от президента Владимир Путин в неделя.

В указа се казва, че чуждестранните дялове в Danone Russia и Baltika Breweries се поставят под „временно управление“ на държавната имотна агенция „Росимущество“, предава Ройтерс.

Русия предприема стъпката, след като руските дъщерни дружества на германската Uniper и финландската Fortum бяха поети под държавен контрол през април.

По онова време Кремъл предупреди, че може да конфискува още западни активи на, както твърди, временна база в отговор на чуждестранните ходове срещу руски компании в чужбина, след като Москва изпрати хиляди войници в Украйна миналата година.

От Carlsberg посочиха в изявление късно в неделя, че „не са получили никаква официална информация от руските власти по отношение на указа на президента или последствията за Baltika Breweries”.

Компанията добавя, че перспективите за пълно разпореждане с бизнеса в Русия сега са изключително несигурни. Carlsberg заяви през юни, че е подписала споразумение за продажбата на руския си бизнес, която подлежи на регулаторно одобрение.

Danone, от своя страна, посочва в изявление, че проучва въпроса, добавяйки, че решението на Кремъл няма да има влияние върху финансовите ѝ насоки за 2023 г.

Френската компания каза миналия октомври, че търси купувач за бизнеса си за млечни продукти в Русия в сделка, която може да доведе до отписване за до 1 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още