IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо много компании се изтеглят от Русия именно сега?

Поразителен брой западни компании успяват да напуснат руския пазар. Причините за това са няколко - но за тези, които все още са там, това става все по-трудно и по-скъпо

07:41 | 11.05.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Заводът на VW в Калуга. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Заводът на VW в Калуга. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

На Mercedes-Benz това отне шест месеца, а на Henkel - цяла година. И двете компании отгерманския индекс Dax се отказаха от дейността си в Русия. При Volkswagen все още липсва само подписът за продажбата на завода край Москва.

През последните седмици много компании напуснаха руския пазар: германският доставчик на автомобилната индустрия Continental, модната верига Gerry Weber, японската Toyota, шведският търговец на мебели Ikea и австрийският производител на бижута Swarovski.

„Някои компании наскоро успешно напуснаха Русия", потвърждава Таня Галандер, партньор в Graf von Westphalen, бизнес адвокатска кантора, която консултира германски компании по този въпрос. Тя очаква нови изтегляния през следващите седмици. „Понастоящем има много малка надежда, че ситуацията ще се промени към по-добро в краткосрочен план".

На годишнината от руската агресивна война в Украйна германски компании и малки и средни компании се оплакват пред Handelsblatt колко трудно е било да се изтеглят от страната.

В края на краищата компаниите от „недружелюбни държави", сред които е и Германия, ще трябва да получат одобрение за продажбите си от властите, понякога дори от самия президент Владимир Путин. И така, как може да се обясни настоящата вълна от изтегляния?

Причина 1: Русия иска сама да използва заводите на компании като VW и Henkel

„Русия иска да подсигури производствените си мощности и да използва по-добре заводите чрез увеличените разрешителни", казва Хосе Кампос Наве, управляващ партньор и експерт по Русия в консултантската и одиторска фирма Rödl & Partner. Заводът на VW в Калуга, южно от Москва, не работи от март 2022 г. насам. В същото време там могат да се произвеждат 225 000 автомобила годишно, а държавата ще загуби приходи.

Henkel продължава да произвежда в единадесетте си руски завода, но само в ограничена степен. Освен това производителят на Persil е спрял новите си инвестиции в страната. Изглежда разумно да се предположи, че Москва издава разрешителни по-бързо, за да могат новите собственици отново да осигурят пълноценно производство.

Себастиан Хопе, специалист по руската икономика в Свободния университет в Берлин, също вижда причината в „чисто икономически съображения". „Въпреки относителната стабилност руската икономика не е в добро състояние". Покупателната способност на много руснаци се топи, пояснява той. 

Според правния експерт Таня Галандер компаниите могат да очакват заявлението им за продажба да бъде одобрено, особено ако докажат, че руският бизнес ще бъде продължен от купувача: „Това са все формално сложни стъпки, които струват време и пари, но са изпълними“. 

Причина 2: Компаниите искат да напуснат Русия - почти без значение какво ще им струва това

Друга причина за вълната от оттегляния: отношението на западните компании се е променило. Някои компании умишлено бяха изчакали първите месеци на войната, вероятно с надеждата, че нещата „бързо ще се нормализират", казва изследователят Хопе. „Сега вече е ясно, че това не е така“. Ето защо той подозира, че компаниите са положили повече усилия за увеличаване на продажбите.

Адвокатът Хосе Кампос Наве от Rödl & Partner също казва, че „все повече западни компании са склонни да правят финансови отстъпки при продажбата на дейността си в Русия". След месеци на преговори много компании най-накрая искат да се изнесат от страната - почти независимо от цената.

Някои компании са се надявали на високи приходи и са останали разочаровани. Когато се продава дружество, руското Министерство на финансите назначава експерт, който да оцени стойността му. От покупната цена се приспадат поне 50% от нея, а понякога и значително повече. Raiffeisen изпитва трудности да продаде бизнеса си в Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Raiffeisen изпитва трудности да продаде бизнеса си в Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Някои компании трябва да платят и допълнителен данък на държавата. Този „данък при напускане" възлиза на най-малко пет процента от пазарната стойност на дружеството, но може да бъде и по-висок. Очевидно от произвола на властите зависи дали този данък е дължим; Henkel не е трябвало да го плаща.

Това превръща изтеглянето от Русия в губещ бизнес и за германските компании. Henkel генерира приходи в размера на еквивалента на 600 млн. евро за руското си дъщерно дружество с над 1 млрд. евро продажби. В нормални времена компанията е можела да получи многократно по-голяма сума.

Изтеглянето от Русия засяга и автомобилните производители: VW вече е отписал 2 млрд. евро в този контекст. Mercedes-Benz очаква продажбата да има отрицателен ефект в трицифрен диапазон от милиони евро, след като през 2022 г. компанията вече бе отчела разходи за това в размер на 658 млн. евро.

Последна актуализация: 07:17 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
penkiler1415
преди 11 месеца
Компаниите изчакваха да видвт накъде отива конфликта. И се махат сега. Дали разбирате защо?! Руснаците го закъсаха. И все повее ще го закъсват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 31
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
Бягат, разбира се. Няма нормален човек на който му харесва в Мордор. И ако допреди 2 години се търпеше, вече не е така. Неслучайно се считаше за наказание в западната фирма да те пратят в руския им офис, еее, разбира се обезщетяваха несретниците подобаващо за престоя им там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 24
0pk
преди 11 месеца
До: Импeраторът Путин за никого нищо не затваря, компаниите бягат от страх пред санкциите на галактическия жандарм. А и не е сигурно дали бягат наистина или само сменят юр. лице и названията си. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 33
Импeраторът
преди 11 месеца
Има една приказка при раздялата и тя е да е с добро, защото не се знае в бъдеще дали няма да се видите/работите отново заедно. С нелепото си поведение, Путин затваря врати не за себе си, с за РФ в бъдеще. Наследството му се превръща все повече и повече в бич за РФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още