IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата конфронтация на Русия със Запада навлиза в опасна нова фаза

Европейските компании рискуват да загубят активи поради ответните мерки на Кремъл

17:54 | 21.05.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Конфронтацията на Русия със Запада в икономическата сфера, след инвазията на Кремъл в Украйна, навлиза в опасен нов етап, пише за Financial Times Александра Прокопенко, изследовател в берлинския Център за източноевропейски и международни проучвания.

Досега Москва фокусираше своите ответни на западните санкции мерки предимно върху притискане на европейските енергийни пазари. Но след поредица от съдебни решения в Европа, замразяващи руски активи там, Кремъл започна ескалация и създаде правна рамка за временна национализация на чуждестранни активи.

Под заплаха са проекти, които са стрували милиарди долари и са отнели години упорита работа, като е вероятно руското правителство да упражни персонализиран подход към всяка чуждестранна заинтересована страна, опитвайки се да подклажда нови разделения на запад, като същевременно облагодетелства групите с интереси в Русия. Първите жертви на новата политика - руските активи на две европейски енергийни компании, финландската Fortum и германската Uniper - наскоро бяха поставени под временно държавно управление с указ на руския президент Владимир Путин.

Действията на Кремъл изглежда са били предизвикани от федералния административен съд в Лайпциг, който отхвърли иск на държавната "Роснефт", ръководена от Игор Сечин, дългогодишен съюзник на Путин, смята анализаторът. Искът на руската петролна компания беше срещу германското правителство и решението му от септември да постави активите на компанията в Германия под надзора на националния енергиен регулатор. Преди тази стъпка "Роснефт" беше третата по големина петролна рафинираща компания в Германия, държейки повече от 12 процента от преработвателния капацитет на страната.

Действията на Германия произтекоха от някои от непредвидените последици от западните санкции, категорична е Прокопенко. Рафинерията на "Роснефт" в Шведт (в североизточна Германия) е важна за икономиката на Берлин и околностите, но тъй като нейният мажоритарен собственик е под санкции като акционер, тя не може да функционира нормално: трансакциите, включващи санкционирани субекти, са незаконни и съществуваше риск от изтегляне на капитали.

В Москва подобни действия от страна на европейските власти все повече се възприемат като нищо друго освен като грабеж, а твърдите хора в Кремъл няма просто да седят и да гледат, сочат данните на изследователя от Центъра за източноевропейски и международни проучвания. Новите правила за напускане на западни компании, прокарани миналия месец, са просто още една част от ответната стратегия на Русия: западните фирми могат да продават дяловете си в проекти с руски партньори само при 50-процентна отстъпка, а също така трябва да направят „доброволно дарение“ на Русия на стойност от 5 до 10 процента от стойността на активите.

Извън технократите в руското правителство, които все още ги е грижа за законността на действията на Москва, основната движеща сила зад нарастващата кампания за национализация са силоваците - тоест лица с опит в службите за сигурност, полицията или армията. Сред тях са хора от Федералната служба за сигурност (ФСБ), прокуратурата и въпросния Сечин, който може да бъде описан като консервативния лидер на фракцията силоваци в Кремъл и който явно негодува срещу решението на съда в Лайпциг.

Указът на Путин дава на федералната агенция за управление на собствеността правото да контролира активи за западни компании, засегнати от необходимостта да спрат операции в Русия. Задачата на агенцията е да оцени тези активи и след това да ги продаде на руски купувачи. С други думи, неотдавнашните действия срещу активите на Fortum и Uniper са просто предвестник за предстоящи неща, категорична е Прокопенко.

С новия си правен механизъм е малко вероятно Кремъл да използва единен подход към чуждестранните инвеститори. Вместо това ще сключва отделни сделки с инвеститори в зависимост от техните връзки в Русия. Добър пример е разрешението на Путин "Новатек", частен руски производител на газ с добри връзки в Кремъл, да плати на Shell над 1 милиард долара за дела си в петролното и газово находище Сахалин-2. Този подход дава възможност на Кремъл да вбие нови клинове между западните държави и компании.

В резултат на това западните компании могат да се окажат между чука и наковалнята. На запад те са под обществен натиск да прекъснат връзките си с Русия, но санкциите им забраняват да продадат дяловете си на повечето руски бизнеси. Междувременно спазването на изискванията на руското правителство може да доведе до това те да бъдат обявени за помощници на войната на Путин. Следователно нарастващ брой такива компании изглежда все по-вероятно да загубят изцяло своите инвестиции в Русия.

Засега нито Русия, нито Европа имат цялостна стратегия как да се справят с блокираните активи. Разрушаването на връзките почти сигурно ще изостри конфликта, докато Кремъл търси начини да накаже Европа за налагането на санкции и подкрепата за Украйна. Апетитът на приближените на Путин да заграбят западни активи в Русия само ще влоши ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 21.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 10 rate down comment 3
Alex Silver
преди 10 месеца
Икономическата конфронтация на Русия със Запада === Хехе, когато "цивилизованите" човеци мислят с другата част на гръбначния мозък, всичко им изглежда с гъзза нагоре. И не Русия търси икономическа конфронтация със Запада, не Русия извършва диверсия на собствените си газопроводи, нито налага санкции на някого. Нито Русия забранява износа за когото и да било. Затова правилното заглавие е "Икономическата конфронтация на Запада с Русия".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 31
zelka007
преди 10 месеца
До: sssaaa ... и какво са прЕватизирале толкова много ?! я сподели ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 36 rate down comment 16
sssaaa
преди 10 месеца
До: xapoznai, Така е, съгласен съм с теб, но кажи какво да направят като ответна реакция след като им откраднаха резервите? Това са 600млрд $ + много преватизирани държавни компании в Европа. САЩ им е лесно, пускат си печатницата и готово. Не случайно сега много нации се четат дали трябва да си държат спестяванията в Долари и после в Банки, след като "Демократично" могат да им го вземат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 26
xapoznai
преди 10 месеца
До: sssaaaПрави разлика между държавни и частни активи. примерно сравнение Газпром/Лукойл... В случая едва ли някой ще вложи пари в Русия следващите 30 години и в крайна сметка сещай се кой ще търпи щетите - тоя дето ще ги заграби активите или редовия руснак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 40 rate down comment 17
corner
преди 10 месеца
До: Damian12Запада навлиза в сценария на Зимбабве .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 47 rate down comment 27
sssaaa
преди 10 месеца
Значи, когата рашките преватизират в страната си компании от Европа се казва, че е Кражба, а когато блокираха Руските резерви от 600млрд $ и когато национализираха техните Енергийни компании в Европа това не е Грабеж така ли? Ех какви сте сладурски "Демократични" Евроатлантичета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 37
Damian12
преди 10 месеца
Ако национализират частни активи, ще им се случи това, което се случи на Венецуела и Куба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 37
penio
преди 10 месеца
Да, те тези активи са прежалени отдавна. Но като ги вземат ***, какво ще ги правят без необходимите технологии? То не е само актив, трябва и ноу хау за да може да ги използват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 13
mr. Yoda
преди 10 месеца
4-ти километър при Ванга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 53
zelka007
преди 10 месеца
До: RoyBatty ... на зануленият детеубиец точно това му е целта ... и второ , рашибозуците НИКОГА в писаната история на света не са били надежден партньор !! НИКОГА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още