IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите срещу Русия нямат съществен ефект върху българската икономика

Стокообменът между България и Русия през миналата година е нараснал, съобщи служебният икономически министър

13:14 | 11.05.23 г. 8
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Износът на България към Русия намалява с 2% след въвеждане на европейските санкции срещу страната, но като цяло експортът ни към Руската федерация е под 1% от целия износ на страната. Това съобщи служебният икономически министър Никола Стоянов по време на изслушване в парламента по искане на партия „Възраждане“. На базата на наличните макроданни той заяви, че ефектът върху българската икономика от европейските санкции върху Русия не е съществен.

По думите на Стоянов, цитиран от БТА, дори преди да започне войната с Украйна, над 60% от стокообмена на България е с Европейския съюз, а този с Русия е едва 5-6% през последните десет години. 

По думите на министъра е рано да се каже какви са ефектите от санкциите по сектори. „Те са въвеждани от края на февруари насам и при всички тях важи правилото, че договорите, сключени преди въвеждането им, продължават да действат до изпълнението им“, посочи Стоянов и допълни, че има предположения и за презапасяване с някои стоки, внос от Русия, в очакване на въвеждането на санкции върху тях.

Икономическият министър съобщи още, че стокообменът между България и Русия през 2021 г. е бил 4 млрд. долара, а през миналата година – 6 млрд. долара.

„Трябва да мине доста повече време, за да може да се види реалният ефект от тези санкции върху българската икономика“, посочи министърът. Той напомни, че единадесетият пакет санкции все още е обект на преговори между страните от ЕС и позициите по него предстои да бъдат уточнени. Според Никола Стоянов той ще е насочен основно към ограничаване на възможностите за заобикаляне на досегашните санкции чрез реекспорт на забранени изделия и технологии към Русия от трети страни. Министърът допълни, че голяма част от съдържащата се информация относно обсъжданията на новия пакет санкции между страните членки на ЕС е чувствителна по своя характер и не може да бъде споделена в публично обсъждане в пленарна зала.

Никола Стоянов увери депутатите, че ще бъдат направени всички действия за максимална защита на националния интерес на България и напомни, че страната ни поиска да се наложи индивидуален подход при налагане на определени санкции към Русия, визирайки решението за двете дерогации, на чиято база днес българските горива са едни от най-евтините в Европа.

Министърът подчерта, че дерогацията е направена за България поради географското положение на страната ни и е с краен срок 31 декември 2024 г., след който санкциите ще се приложат в пълен обем и за нас. „Това е време, което трябва да бъде пълноценно използвано“, съветва Никола Стоянов.

Investor.bg припомня, че на 9 май, при посещението си в Киев за Деня на Европа, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи акценти от предложения 11-и пакет от санкции, в който се предлага страните членки на ЕС да налагат забрана за износа на определен вид стоки, ако се окаже, че те отиват в Русия през трети страни.

В пакета са добавени нови продукти, чийто транзит от трети страни през ЕС към Русия ще бъде забранен. Урсула фон дер Лайен даде пример с продукти, изработени чрез модерни технологии или части за самолети, които отиват в трети държави и допълни, че напоследък се наблюдава ръст на изключително необичайни търговски потоци между ЕС и някои трети страни, като тези стоки след това се озовават в Русия.

„Третият елемент в този пакет е, че предложихме да се забранят сенчести структури от Русия и трети държави, които умишлено заобикалят нашите санкции“, каза Урсула фон дер Лайен пред медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 18 rate down comment 7
0pk
преди 11 месеца
До: Скъсана_Ушанка, а каква според теб е причината? Нали все обяснявате от евроатлантическия клуб, как сме пълни с расийски агенти, дето трябва да ги храним и дето могат да правят спънки за всичко, но не могат да организират износ на висококачествената ни продукция към мадараша? Земи си заший ушанката, че съвсем ти утече логиката. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 24
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
До: 0pkАа, това ли измисли с празната си глава, че сме нямало какво да им предложим и затова?? Колко сте жалки копейките! Значи за Германия има какво да предложим, но за пPaccия не? От 30 милиарда евро годишен експорт, все няма нищо за алкохолиците, нали??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 28
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
Само за инфо на окъсаните копейки - експортът за пPaccия преди войната и санкциите беше по-малък от експорта за.... С.Македония. Та това е то "необятния" и "велик" пазар на скъсаните вaтн.ици-алкохолици. Да не говорим и за "желанието" на българските фирми да изнасят към Мордор, всеки щ, който е правил бизнес с тия добре знае и не иска и да ги чува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 9
0pk
преди 11 месеца
До: zelka007 то щото има какво да им предложим. Е виж може да им продаваме снаряди на пазарен принцип - ако дават по-добра цена от украинците. Тогава може наистина да дръпнем с икономиката. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 30
zelka007
преди 11 месеца
До: doba ... ние изнасяме за северомакедонците повече , отколкото за блатните opkи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 30
zelka007
преди 11 месеца
До: Един Българин ... преди да го купят рассияните , нефтохимът е работил 50% алжирски + 50% рассийски ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
doba
преди 11 месеца
Нямат, нямат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 24
Един Българин
преди 11 месеца
Малък е ефекта заради дерогациите. Ако спрем вноса на петрол от СССР ще има ефект върху почти всичко и трябва да се работи за удължаване на дерогацията или да се мисли за заместител на руския петрол. Най-удобно ще е от Азербайджан/Казахстан през Грузия или Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още