IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия търси засилване на сътрудничеството с Иран в петролния сектор

Александър Новак е посетил завод за оборудване за петролната индустрия в Иран

10:47 | 17.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският вицепремиер Александър Новак е на двудневно посещение в Иран в търсене на сътрудничество в петролния и газовия сектор, става ясно от съобщение на сайта на руското правителство. В рамките на визитата си Новак посети завод за производство на оборудване за петролната индустрия.

"Виждаме голям потенциал при обмяната на опит за реализация на проекти в областта на добива, транспорта и преработката на въглеводороди", коментира Новак по време на среща с министъра на петрола на Иран Джавад Оуджи. Двамата са обсъдили още и участието на руски компании в проекти в Иран, както и сътрудничество в рамките на ОПЕК+, става ясно още от съобщението.

От началото на войната в Украйна Западът отказва да предоставя оборудване и технологии, включително и за енергийната индустрия. Водещи енергийни компании напуснаха съвместните предприятия, които бяха създадени за добив на петрол в Русия. Според много анализатори липсата на технологии ще затрудни добивите на петрол.

Иран също е под санкциите на Запада заради своята ядрена програма и в последните месеци засилва сътрудничеството си с Москва. Техеран доставя бойни дронове, които Русия използва активно за удари в Украйна, а опасенията на Запада са, че в отговор Русия може да сподели различни военни технологии.

Двете страни са обсъдили и множество други проекти в сферата на ядрената енергетика и възобновяемите енергийни източници, се казва още в съобщението на руското правителство, но без да бъдат дадени повече подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още