IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В последния момент "зърненото споразумение" е удължено с още два месеца

Турски кораби ще могат да използват още две украински пристанища в Черно море

18:14 | 17.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В последния възможен момент споразумението, което позволява на Украйна да изнася селскостопанска продукция от три от своите пристанища в Черно море, беше удължено с още два месеца. Това съобщава турският президент Реджеп Тайип ердоган в своя канал в Telegram. Думите му бяха потвърдени и от говорителя на руското Министерство на външните работи.

Досегашните договорки бяха със срок до 18 май и дори Украйна се готвеше да изпрати последния си кораб със зърно днес (17 май). 

"С усилията на нашата страна, подкрепата на нашите руски приятели и приноса на нашите украински приятели, беше решено споразумението за Черноморския зърнен коридор да се удължи с още два месеца", отбеляза той.

Ердоган пише още, че има допълнителна уговорка и Русия ще пропуска турски кораби от пристанищата Миколаев и Олбия.

През миналия юли Русия и Украйна, с посредничеството на Турция и ООН, се разбраха за създаване на коридори в Черно море, които украинските земеделци могат да използват за износа на своята продукция. Те включват три пристанища - Одеса, Южни и Черноморск.

По силата на споразумението корабите, които влизат и излизат от тези три пристанища се проверяват от съвместни екипи от четирите страни по споразумението. Това беше необходимо условие, защото руснаците се опасяваха, че тези коридори могат да бъдат използвани за доставки на оръжие за Украйна.

Удължаването на споразумението е определено като "жизнено важно" за нормалното функциониране на веригите за доставка на хранителни продукти, особено за нуждаещите се страни. В своя пост той благодари на президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Володимир Зеленски, както и на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш за усилията сделката да продължи.

Министерството на външните работи на Русия потвърди официално за удължаване на споразумението. Говорителят на институцията Мария Захарова коментира, цитирана от ТАСС, че то е важно за нуждаещите се страни и че ще се работи за отстраняване на нарушенията при изпълнението му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още