IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отплава, последният кораб (с украинско зърно) отплава…

Москва твърди, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките са на практика бариера пред доставките на руски храни и торове 

12:29 | 17.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/ERDEM SAHIN
Снимка: EPA/ERDEM SAHIN

Последният кораб с украинско зърно трябва да напусне пристанище в Украйна по-късно в сряда съгласно сделката, позволяваща безопасния черноморски износ на украинско зърно. Това призна говорител на ООН ден преди Русия да може да напусне пакта заради препятствия пред нейния износ на зърно и торове.

Организацията на обединените нации и Турция посредничиха за сключването на черноморската сделка за първоначалните 120 дни през юли миналата години. Целта бе да помогнат за справяне с глобалната продоволствена криза, която се влоши от нахлуването на Москва в Украйна, един от водещите износители на зърно в света, припомня Ройтерс.

Москва се съгласи да удължи черноморската договорка за още 120 дни през ноември, но след това през март се съгласи на 60-дневно удължаване - до 18 май - освен ако не бъде изпълнен списък от изисквания по отношение на собствения ѝ износ на селскостопански продукти.

ООН се съгласи да помогне на Москва със собствените ѝ селскостопански доставки за три години. По данни на ООН около 30 млн. метрични тона зърно и хранителни продукти са били изнесени от Украйна по черноморската сделка, включително близо 600 хил. метрични тона зърно в кораби на Световната продоволствена програма за операции за помощ в Афганистан, Етиопия, Кения, Сомалия и Йемен.

Въпреки това „все още има много отворени въпроси за нашата част от сделката. Сега ще трябва да се вземе решение", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери във вторник, цитиран от руски медии.

Висши служители от Русия, Украйна, Турция и ООН се срещнаха в Истанбул миналата седмица, за да обсъдят пакта за Черно море. А според говорителя на ООН Стефан Дюжарик „контактите се осъществяват на различни нива. Очевидно сме в деликатен етап“. 

Едва през миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че смята за възможно сделката да бъде удължена с поне още два месеца.

И въпреки че руският износ на храни и торове да не е обект на западни санкции, наложени след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г., Москва твърди, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките са на практика бариера пред доставките.

САЩ отхвърлят тези твърдения, а посланикът на щатите в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза миналата седмица: „Тя изнася зърно и торове на същите нива, ако не и по-високи, отколкото преди пълномащабната инвазия“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 11 месеца
оффициално да :):) ...иначе кой ще ги спре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още