IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл иззема руските активи на западни енергийни гиганти

В Москва реагираха гневно на заплахата от Г-7 да забрани износа на руски продукти

15:40 | 26.04.23 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Късно вечерта във вторник (25 април) руският президент Владимир Путин подписа указ, чрез който руската държава поема контрола над руските активи на енергийните компании Uniper (Германия) и Fortum (Финландия) и вероятно Кремъл даде индикация, че няма да спре дотук, пише Ройтерс.

"Указът беше подписан в отговор на агресивните действия на неприятелски държави", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Това са огледални действия на тези на Запада, който национализира руски активи, обясни още той.

Според Песков не може да се говори за национализация - мярката е временна и означава, че собствениците нямат право да взимат управленски решения за собствеността си. Целта е да бъде създаден фонд, който да компенсира за евентуалните загуби, които търпят руските компании от санкциите и замразеното имущество.

В Москва реагираха остро на заплахата от Г-7 за тотална забрана за внос на стоки от Русия, макар че много от тях са под строги санкции, посочва агенцията. Действията на руските власти са продиктувани именно от тази санкция и са предупреждение за предстоящ отговор на засилване на ограниченията от Запада. През уикенда зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предупреди, че Русия ще се откаже от "зърнената сделка" с Украйна в отговор на заплахата на Г-7.

През миналата година европейски държави национализираха част от руските активи на своя територия. През миналата година Германия например пое контрола над дъщерното дружество на "Газпром" в страната с цел да гарантира енергийната си сигурност през зимата.

Сега от германското Министерство на финансите коментират, че са запознати с национализацията на руското звено на Uniper -"Юнипро", но не коментират ситуацията, допълва ТАСС. Германското дружество беше национализирано от държавата заради проблемите с ограничените доставки на руски газ, които го разклатиха финансово.

"Юнипро" вече е в състава на Федералната служба по управление на държавното имущество (Росимущество), която оперира с 83,73% от капитала му. Руската държава се разпорежда и с 98,23% от капитала на "Фортум", което до 25 април беше собственост на финландската Fortum.

И двете западни компании се опитват да напуснат руския пазар, припомня още Ройтерс. Сега те коментират, че няма яснота какво означава мярката на Кремъл по отношение на тяхните активи.

По-рано през тази седмица от руската банка ВТБ препоръчаха на Москва да ускори приватизацията на големи държавни компании, с което да бъдат покрити нуждите в бюджета. Продажбата на 20% от "Роснефт" може да донесе много средства в хазната, коментира изпълнителният директор на банката Андрей Костин в интервю за "Россия 24".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 26.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
ЕС и Япония са против пълната забрана на износа за Русия от страна на Г-7.: )Уточнете се бре..........еееееееееееееее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
ЕС и Япония са против пълната забрана на износа за Русия от страна на Г-7.: )Ъточнете се бре..........еееееееееееееее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
valentino29
преди 1 година
В Москва реагираха гневно на заплахата от Г-7 да забрани износа на руски продукти : )- : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 12
mr. Yoda
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка: Ти глянь! Защо не пишеш в женски род бе ушанке?! *** е в женски род.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 15
0pk
преди 1 година
До: zelka007 аха, да отговарят на действията на неприятелските държави. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 34
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: zelka007 Не съм съгласен, освен да крадат и грабят, чудесно лъжат и пиянстват. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 38
zelka007
преди 1 година
тия там от 1917 само едно могат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още