IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасяването на Uniper става все по-скъпо, нужни са още 40 млрд. евро 

След изтичането на помощите за газ енергийното дружество се нуждае от още подкрепа 

14:35 | 20.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Oliver Berg/dpa
Снимка: Oliver Berg/dpa

Вторият спасителен пакет за Uniper, за който беше взето решение през септември, няма да бъде достатъчен, за да осигури оцеляването на закъсалия търговец на газ, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt, като се позовава на финансови и правителствени източници. Според медията германското правителство се готви да предостави на компанията до 40 млрд. евро допълнително в зависимост от развитието на цените на газа.

Според експертите в зависимост от развитието на цената на газа сумата може да бъде малка или средна двуцифрена, в милиарди. „Като цяло това може да доведе до допълнителни разходи в размер на между 10 до 40 млрд. евро", казва източник.

Едва през септември федералното правителство определи първия спасителен пакет в размер на 26,5 млрд. евро за най-големия германски търговец на газ. Сега експерти от федералното правителство планират да работят с компанията, за да изготвят предложение с актуализирани данни за държавната намеса. Според настоящите планове това трябва да стане още следващата седмица.

Допълнителната помощ е необходима, тъй като предишната помощ трябваше да бъде финансирана, наред с другото, от приходите от планираната помощ за газ. Но коалиционното правителство отмени тази мярка.

Сега новата концепция трябва да включва големи буфери, които да бъдат представени на акционерите за гласуване на годишното общо събрание на Uniper - очевидно преди Коледа.

Според запознати като първа стъпка правителството може да инжектира допълнителни около 15 млрд. евро в компанията само за настоящата година. Федералното правителство, Uniper и финландската компания майка Fortum отказват коментар по темата. 

Uniper има проблеми, тъй като Русия на практика спря да подава газ към Германия. Концернът трябва да купува скъп газ на пазара и да го продава на стари цени. Цените на газа се повишиха от около 50 евро преди година до 350 евро за мегаватчас, а сега са на ниво от 118 евро. 

Политически обрат с последици

През септември Берлин се съгласи да запише увеличение на капитала на Uniper на стойност 8 млрд. евро и да изкупи от Fortum акциите на Uniper по номинална стойност за общо малко под 500 млн. евро.

По този начин федералното правителство ще придобие 99-процентов дял в компанията. Междувременно държавната банка KfW одобри кредитни линии в размер на 18 млрд. евро за Uniper.

Самото правителство признава, че допълнителната нужда е свързана до голяма степен с политическия обрат по отношение на помощта за природен газ: „Освен стабилизационния пакет, очертан (през септември), през следващите седмици и месеци ще бъде необходим допълнителен дългов и собствен капитал, също и поради прекратяването на нетната корекция на цените (подкрепата за природен газ)", се казва в документ на Министерството на икономиката от миналата седмица.

Собственият капитал трябва да гарантира кредитен рейтинг

Според финансовите източници загубите, които Uniper понесе тази година заради скъпото закупуване на газ, ще бъдат покрити до голяма степен със собствен капитал. Това е необходимо, за да не намалят рейтинговите агенции кредитния рейтинг на дружеството. 

По-нисък рейтинг би означавал, че Uniper ще трябва да депозира повече обезпечения за покупките си на газ за т.нар. margin calls - което бързо може да достигне милиарди евро. „Размерът на собствения капитал, инжектиран от федералното правителство, ще зависи до голяма степен от исканията на рейтинговите агенции", твърди запознат с въпроса.

С оглед на силно променящата се цена на газа прогнозата за това колко точно пари са необходими е различна всеки ден. За да финализира спасителния пакет за Uniper, правителството все пак планира да се ангажира с определен обем през следващата седмица - и той ще бъде значително по-висок от предварително планирания.

Освен това федералното правителство желае да се включи с т. нар. „тихо участие“. Обемът трябва да се избере така, че да има достатъчно пари дори в най-лошия случай. „Тихите участия“ са инструмент, подобен на акции без право на глас, който вече бе използван при много държавни спасителни мерки в Германия - например при Lufthansa или Commerzbank.

Очаква се акционерите на Uniper също така да създадат щедър уставен капитал на годишното общо събрание, т.е. възможност за по-нататъшни увеличения на капитала без нуждата от нови одобрения от страна на собствениците. 

Ако влизането на държавата в концерна се осъществи по план, настоящите собственици на компанията на практика ще загубят акциите си. Въпреки това одобрението се счита за сигурно, тъй като Fortum контролира Uniper със своя дял от три четвърти и е помогнала за договарянето на сделката.

Финландското държавно дружество се възползва от факта, че федералното правителство също ще изкупи заеми и гаранции от Fortum за осем милиарда евро. Освен това съгласно договора Fortum ще получи право на първа оферта за скандинавските дейности на Uniper, ако те бъдат пуснати на пазара по-късно.

През миналата седмица експертна комисия по въпросите на газа и топлинната енергия, създадена от федералното правителство, представи предложения за планирано намаляване на високите цени на суровината. Групата е изчислила, че може да се наложи федералното правителство да похарчи 91 млрд. евро за т.нар. таван на цените на газа, от които 66 млрд. евро ще отидат за частните домакинства, търговията и услугите. 

Комисията изчислява, че още 25 млрд. евро са нужни за големите потребители от промишлеността. Колко обаче ще струва таванът на цените на газа в действителност, ще зависи до голяма степен от действителните пазарни цени на газа, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
v_tin
преди 1 година
Ами като не могат да се оправят да фалират, какво толкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още