IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия одобри национализирането на закъсалата Uniper

Правителството на страната ще изкупи дела на финландската Fortum в комуналното дружество и така ще държи около 98,5% от него

10:47 | 21.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германското правителство одобри национализирането на комуналната компания Uniper, тъй като Берлин се стреми да подкрепи енергийната индустрия на фона на задълбочаващата се енергийна криза в региона, съобщава Bloomberg.

След като вече прие през юли да подаде ръка на големия вносител на газ със спасителна сделка за 15 млрд. евро, сега Германия ще придобие 56-процентен дял от финландската компания майка Fortum за 0,5 млрд. евро. По този начин германското правителство ще притежава около 98,5% от Uniper.

„Откакто стабилизационният пакет за Uniper беше договорен през юли, ситуацията на компанията допълнително се влоши; поради тази причина бяха договорени нови мерки за разрешаване на проблема“, обявиха от Fortum.

Uniper е най-големият вносител на газ в Германия, като дружеството е притиснато от значителното свиване на руските газови потоци, което предизвика сериозен ръст в цените на природния газ.

Руският държавен енергиен гигант "Газпром" по-рано този месец спря за неопределено време преноса на газ към Европа през газопровода "Северен поток 1" - ход, за който главният изпълнителен директор на Uniper Клаус-Дитер Маубах заяви пред CNBC, че ще изостри проблемите на компанията.

Fortum ще деконсолидира Uniper от третото тримесечие на 2022 г., съобщи финландската компания в сряда. На Fortum ще ѝ бъдат изплатени 4 млрд. евро заем, който Uniper има към нея, като същевременно ще бъде освободена от гаранции за 4 млрд. евро като компания майка, предава Ройтерс.

„При настоящата ситуация на европейските енергийни пазари, осъзнавайки сериозността на положението на Uniper, продажбата на компанията е правилната стъпка, която трябва да се предприеме не само за Uniper, но и за Fortum“, изтъква изпълнителният директор на Fortum Маркус Раурамо. „Ролята на газа в Европа се промени фундаментално, откакто Русия нападна Украйна, както и перспективите за портфейл, богат на газ. В резултат на това бизнес аргументът за интегрирана група вече не е жизнеспособен“, добавя той.

„Не приемаме национализация без компенсация“, заяви предходния ден финландският министър по европейските въпроси Тити Тупорайнен, която наблюдава държавните компании. „Ясно е, че трябва да бъдем компенсирани за това“, допълни тя.

Финландското правителство е подложено на силен натиск от опозиционните партии заради справянето със спасителната програма. То е изправено пред два вота на недоверие, внесени във вторник. Депутатите са недоволни от правителството заради провалените преговори с Германия и прахосването на пари на данъкоплатците.

Междувременно германският министър на икономиката Роберт Хабек вероятно ще трябва да отложи или да се откаже от план за въвеждане на газов данък върху потребителите, целящ да компенсира цената на кризата. Очакваше се данъкът да генерира около 34 млрд. евро и повечето приходи щяха да отидат към Uniper. Отказ от мярката може да повдигне въпроси за финансирането на спасителната помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 21.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още