IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще инжектира 8 млрд. евро в плана за национализиране на Uniper

Усилията за спасяване на енергийния гигант предизвикаха два вота на недоверие срещу финландското правителство

18:05 | 20.09.22 г. 1
Заради спрените доставки на руски газ по "Северен поток" Uniper е принудена да търси алтернативни източници на спот пазара. Снимка: Bloomberg LP
Заради спрените доставки на руски газ по "Северен поток" Uniper е принудена да търси алтернативни източници на спот пазара. Снимка: Bloomberg LP

Германското правителство планира да инжектира около 8 млрд. евро в Uniper като част от историческо споразумение за национализирането на газовия гигант в стремежа за предотвратяване на срив на енергийния сектор в страната, предава Bloomberg.

Неокончателно споразумение между администрацията на канцлера Олаф Шолц, Uniper и основния акционер в компанията, финландската Fortum Oyj, е било постигнато и може да бъде обявено още в сряда, съобщиха запознати източници.

В рамките на сделката Германия ще изкупи дела от 78% на Fortum и инжектираните средства в компанията за комунални услуги в Дюселдорф ще ѝ позволят да изплати заем на Fortum.

„Всички заинтересовани страни работят с пълна скорост за намиране на устойчиво решение за стабилизирането на Uniper“, заяви говорител на компанията. „Разговорите по въпроса продължават“ и включват увеличение на капитала, което може да доведе до „значителен мажоритарен дял“ за германското правителство.

Uniper, която е най-големият германски купувач на руски газ, е в епицентъра на кризата, породена от ходовете на Русия да спре енергийните доставки в отговор на санкциите заради войната. Правителството е подложено на натиск да предприеме действия, тъй като фалит на компанията може да има последици за най-голямата икономика в Европа.

Новото споразумение ще замени спасителния план от юли, при който правителството пое дял от 30% в Uniper. Сделката стана недостатъчна със задълбочаването и разрастването на кризата.

Книжата на Uniper поевтиняха с 6,4%. Компанията е изгубила около 90% от стойността си и се оценява на около 1,5 млрд. евро. Цената на акциите на Fortum, която е контролирана от финландското правителство, нарасна с 9,5%, преди търговията с акциите ѝ да бъде спряна от борсата.

Германия ще купи контролния дял на Fortum в Uniper на относително ниска цена, а инжектираният капитал ще позволи на германската компания да изплати на Fortum заем и други гаранции, съобщават запознати с разговорите източници.

„Не приемаме национализация без компенсация“, заяви пред репортери в Брюксел финландският министър по европейските въпроси Тити Тупорайнен, която наблюдава държавните компании. „Ясно е, че трябва да бъдем компенсирани за това“, допълни тя.

Финландското правителство е подложено на силен натиск от опозиционните партии заради справянето със спасителната програма. То е изправено пред два вота на недоверие, внесени във вторник. Депутатите са недоволни от правителството заради провалените преговори с Германия и прахосването на пари на данъкоплатците.

Общата експозиция на германското правителство ще надхвърли 2 млрд. евро. Освен инжектирания капитал от 8 млрд. евро държавният кредитор KfW предостави на Uniper кредитна линия от 13 млрд. евро. Business Insider съобщи, че общият пакет може да достигне 30 млрд. евро.

Заради спирането на основния руски газопровод за Германия Uniper трябва да търси алтернативни доставки от спот пазара, за да обслужва клиентите си, сред които промишлени компании и местни фирми за комунални услуги. Заради ръста на цените компанията трупа загуби от 10 млн. евро на ден.

Германското правителство преговаря да поеме контрол върху най-малко още две компании в резултат на координирани усилия.

От политическа гледна точка ходът ще бъде много чувствителен за Шолц и двата му коалиционни партньора – Зелените и либералните Свободни демократи.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек, бивш съпредседател на Зелените, вероятно ще трябва да отложи или да се откаже от план за въвеждане на газов данък върху потребителите, целящ да компенсира цената на кризата.

Очакваше се данъкът да генерира около 34 млрд. евро и повечето приходи щяха да отидат към Uniper. Отказ от мярката може да повдигне въпроси за финансирането на спасителната помощ.

Финансовият министър Кристиан Линднер, който е и лидер на Свободните демократи, може да бъде принуден да се откаже от плана си за връщане към определените по конституция граници на дълга догодина, докато правителството се стреми да ограничи последиците от растящите цени на енергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
Изкуствено създадена криза, национализация на компании, въвжедане на безусловен доход, въвеждане на дигитален паспорт, въвеждане на дигитална валута, цензура на всички и всичко против партията.... и много още. Демокрация приятели, демокрация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още