IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц обяви спасяването на Uniper и по-високи цени на енергията за гражданите

Германското правителство ще придобие 30% дял в енергийния гигант, според Ройтерс спасителният пакет възлиза на 15 млрд. евро

15:07 | 22.07.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Шолц по време на пресконференцията си. <em>Снимка: ЕРА/БГНЕС</em></p>

Шолц по време на пресконференцията си. Снимка: ЕРА/БГНЕС

От седмици енергийната компания Uniper се намира в затруднено положение - тя трябва да плаща все повече и повече за дефицитния газ от Русия, но не може да прехвърли изцяло по-високите цени на своите клиенти. Поради това държавата поема 30-процентен дял в дружеството, за да го спаси от фалит и да продължи да осигурява енергийните доставки за гражданите и предприятията. Освен това държавата разрешава на Uniper и на други енергийни компании да начисляват на клиентите си до 90% от разходите за допълнително снабдяване.

За мащабите на кризата говори и фактът, че тези 30% са значително по-висок дял от държавния дял, който федералното правителство придоби в Commerzbank по време на финансовата криза. По това време данъкоплатецът предостави спасителен пакет под формата на негласни дялове, наред с други неща, и също така придоби около 25% от акциите на някога втората по големина кредитна институция в Германия. Спасителният пакет за Commerzbank бе на обща стойност над 18 млрд. евро. Според агенция Ройтерс спасителният пакет за Uniper възлиза на 15 милиарда евро.

Шолц не иска да остави гражданите в беда

На пресконференция в Берлин в петък канцлерът Олаф Шолц определи Uniper като дружество от първостепенно значение, което сега ще бъде стабилизирано. Той обяви, че след спасяването на Uniper потребителите ще бъдат изправени пред по-високи цени на енергията. Съответните налози ще започнат да се начисляват от 1 септември или 1 октомври. Говори се за 200-300 евро по-високи разходи на семейство.

Шолц обаче обеща и облекчения за потребителите на енергоизточници. Канцлерът изтъкна перспективата за мащабна реформа на жилищната помощ и обеща на гражданите, че няма да ги остави сами. You will never walk alone, цитира Шолц популярния в цял свят химн на богатия на традиции английски футболен клуб „Ливърпул“.

Uniper снабдява множество компании и повече от 100 общински предприятия в Германия. Компанията за комунални услуги е собственост на финландската енергийна група Fortum, която преди това беше най-големият акционер. Акциите на Uniper бяха спрени от търговия на Хелзинкската фондова борса в петък.

Спасителният пакет в детайли

Както обяви самата Uniper, стабилизационният пакет предвижда увеличение на капитала с около 267 млн. евро при емисионна цена от 1,70 евро на акция, без да се включват правата на акционерите за записване. По време на пресконференцията цената на акциите на Uniper беше около 10 евро. Увеличението на капитала ще доведе до участие на федералното правителство в Uniper в размер на около 30%.

Освен това на федералното правителство ще бъде издаден т.нар. инструмент за задължителна конверсия в размер до 7,7 млрд. евро, се казва в съобщението. Тъй като федералното правителство ще получи акциите евтино, цената на книжата на Uniper впоследствие се срина с около 24% на моменти.

Конвертируемите ценни книжа са лихвоносни ценни книжа, чието конвертиране в акции е задължително най-късно в края на срока. Поради това рейтинговите агенции ги приравняват на собствения капитал. Заемът, отпуснат на Uniper чрез държавната банка KfW, ще бъде увеличен от 2 млрд. евро на 9 млрд. евро.

По време на преговорите германското правителство е обяснило на Uniper, че от 1 октомври 2022 г. ще бъде въведен общ механизъм за прехвърляне на 90% от разходите за заместващи доставки за всички вносители в резултат на намаляването на руския газ. Uniper има само търговски клиенти, включително общински комунални услуги. Въпреки това те биха могли да прехвърлят по-високите разходи на клиентите си на следващ етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Biso
преди 1 година
Да ви таковам и сайта. Човек не може да постне два реда от друг сайт без да му режете текста. От началото на годината Москва е изкарала с 50% повече от продажбата на енергоносители - https://money.bg/economics/tezi-dve-darzhavi-nuliraha-efekta-ot-energiynite-sanktsii-spryamo-rusiya.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Biso
преди 1 година
Pязкo нapacнaлият изнoc нa pyc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
corner
преди 1 година
Щели да защитят потребителя , като го натресат на държавата . Сякаш държавата не е на потребителите , а някаква "лоша банка" , която ще изчезне . Но това вероятно е част от програмата за намаляване на спреда между гръцките и немските облигации . :))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Златце , газ си има . Няма да има толкова колкото им се иска на всички първоначално , но ще си има . Единствено няма да има рассийски газ . Те вече са под обемът на алжирските доставки . В което няма драма , освен че рассияните са започнали да запечатват кладенците вече . В момента тече , защото не могат да запечатват толкова бързо , трябва технологично време ... Газ в близките 20-30 години няма да тече от рассия към Европа . Надявам се го разбирате и схващате това , запечатват кладенци . Никой няма да се занимава да ги отпечатва . Не че някой ще им търси нещо в ЕС , ама ... Ще си ги държат в резерв . Таман ще си поотчинат малко рyбашките , че много се преработиха . Ще си харчат рублите на воля , ще се забавляват на танци , ще ходят на балет , ще четат книги в библиотеките ... Ще си честват мюсюлманските празници ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Ту биг ту фал, ваща вяра немска :] Всичко губещо ще го национализираме, нали така е модерно в съвременния капитализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 1 година
аз те питам какво предлагаш, иначе няма да стане това дето си го написал :) Никой няма да го пипне с пръст!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
bigiadri
преди 1 година
По вероятно пропагандата така да представи нещата,че да има демонстрации с горене на руското знаме, портрети на путин ," ***" по руското посолство.Всичко зависи създателите на хауса как ще го управляват!Целта е пълно късане на Запада с русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Zlato
преди 1 година
Точно това, което си писал ще стане. Въпросът е, дали и на полицията не й писнеало от Шолц и ще го оставят на тълпата за забавление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 1 година
кво предлагаш, Шолц да узурпира власта и да изкара полицията, както правят в русия и нито ще има протести, нито сурвакане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още