IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатът на Uniper се обърна към германското правителство

Uniper не трябва да бъде разделян, защото само с всички свои части е стълб на германската енергийна индустрия, казва Харалд Зеегац

15:11 | 21.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ръководителят на работническия съвет (синдикалната организация) на изпадналия в затруднение германски доставчик на газ Uniper Харалд Зеегац поиска от федералното правителство бърза помощ преди решаващите преговори за оздравяване на компанията.

„Времето ни притиска за спасяването на Uniper, трябват ни бързи решения от страна на политиците и на нашия собственик Fortum", казва Зеегац пред Rheinische Post. „Служителите са дълбоко загрижени. Молим федералното правителство да се намеси бързо в Uniper SE“.

В същото време Зеегац предупреди финландския основен акционер Fortum да не разделя Uniper: „Не трябва да има разделяне на Uniper, което би означавало отделяне на желания от Fortum бизнес с газ. Не трябва да има продажба на Uniper. Само с всички свои части Uniper е стълб на германската енергийна индустрия“.

Uniper е международна енергийна компания, която продава електроенергия и газ на клиенти на едро, като например общински комунални услуги и промишлени предприятия. Тя е силно ангажирана в търговията с газ с Русия и според собствените си данни е една от най-важните газови компании в Европа. Това от своя страна подхранва опасенията за неизчислими последици в случай на несъстоятелност.

В сряда Handelsblatt съобщи, че федералното правителство обмисля да придобие 30% от акциите на Uniper. Освен това федералното правителство би могло да увеличи съществуващите заеми от държавната банка за развитие KfW от 2 на 8 млрд. евро, за да осигури краткосрочна ликвидност за замяна на газовите инсталации. Мажоритарният акционер на Uniper, Fortum, предпочита да отдели германския бизнес, който след това да бъде поет от германската държава.

Uniper подаде заявление за мерки за стабилизиране на 8 юли. Групата има проблеми с ликвидността, тъй като трябва да купува руски газ на по-високи цени на пазара, за да може да изпълнява договорите със своите клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още