IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия съжалява за инвестицията си в Uniper

На 21 септември Fortum предаде контрола над Uniper на германското правителство

14:20 | 28.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Покупката на дял от Uniper беше определена като "грешка" от финландският министър на финансите Аника Саарико пред Ройтерс. Базираната в Германия компания беше национализирана от германското правителство, след като кризата с доставките на руски газ ѝ донесе сериозни финансови загуби.

През 2017 година финландската Fortum, чийто мажоритарен собственик е финландското правителство, купи дял от Uniper за 7 млрд. евро. Днес от компанията изчисляват загубите от този ход 6 млрд. евро, което е най-големият бизнес неуспех в историята на страната.

"Uniper и изкопаемите горива не бяха добра бизнес идея на Fortum преди години. Сега виждаме, че беше грешка", коментира Саарико.

Между 2013 година и 2015 година Fortum продаде своята електроразпределителна мрежа и събра 9 млрд. евро, планирайки да ги инвестира в нискоемисионна енергия. През 2017 година обаче внезапно промени решението си и купи 47% от капитала на Uniper, които се продаваха от германската E.On. След това  финландската компания продължи да увеличава дела си до малко над 77% към 31 декември 2021 година, сочат данните в отчетите на Uniper. Останалите дялове са в ръцете на малки инвеститори, базирани основно в Германия.

На 21 септември Fortum съобщи на сайта си, че предава контрола върху Uniper на германското правителство. От компанията посочиха, че ще съобщят своите загуби от операцията в предварителния доклад за дейността през третото тримесечие.

Саарико коментира още, че сега не бива да се търси вината за тази несполучлива инвестиция, а "да гледаме напред". Тя посочи, че в момента е важно да бъде променена структурата на енергийните пазари в Европа, която е причина за рекордното поскъпване на електроенергията.

"За мен е ясно, че трябва да разделим цената на природния газ от цената за другата енергия, така че тя да не влияе върху цената на електроенергията. Това е основният проблем, който чака решение", поясни още финландският финансов министър пред Ройтерс.

Европейската комисия (ЕК) предложи мерки за намаляване на цената на електроенергията, включително и такси на ниво ЕС върху печалбите на енергийните компании. Пакетът трябва да бъде разгледан от страните от общността по време на заседание на 30 септември.

Според Саарико Финландия подкрепя идеята като цяло, но има нужда от повече подробности по плана на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още