IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лоялни на режима на Путин поемат бизнеса на Danone и Carlsberg в Русия

Икономисти очакват конфискация на активи и на други западни компании, които закъсняха да напуснат страната

15:45 | 19.07.23 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Бизнесмени, близки до Кремъл, поемат операциите на Danone и Carlsberg в Русия. Икономисти очакват и други фирми да ги последват.

Над 1000 западни фирми вече напуснаха Русия след началото на войната. Около 600 обаче продължават да работят в страната, тъй като със закъснение започнаха процеса по продажба на активите си там, отбелязва EUObserver, като цитира данни на Училището по мениджмънт на Университета Йейл в САЩ.

„Това е наказанието за първоначалното им колебание“, коментира Джеф Зоненфелд, преподавател в Училището по мениджмънт на Йейл в САЩ. Той посочва, че няма да се изненадва, ако сред следващите компании със заграбени активи в Русия се наредят британско-холандската фирма за потребителски стоки Unilever, някои потребителски марки като Benetton или американския производител на безалкохолни напитки PepsiCo.

Путин вече направи същото с енергийните компании Fortum и Uniper през април.

Финландската Fortum отписва руските си активи

Ако Danone и Carlsberg засега мълчат за финансовия удар, то от Fortum обявиха, че ще отпишат напълно цялата балансова стойност на руските си активи. Отписването е за 1,7 млрд. евро и ще се отрази в резултатите за второто тримесечие, коментира говорител на компанията пред медията.

Компанията обаче ще опита да реализира някаква продажба, защото според формулировката в руския президентски указ Fortum все още държи официалното право на собственост върху активите. Компанията ще се обърне и към международен арбитраж. Производството се очаква да започне в края на 2023 г., като вече са изпратени известия за спор до Руската федерация поради нарушенията на международната защита на инвестиционния договор, допълват от компанията.

Според Зоненфелд всяка компания, която се още оперира в Русия, трябва да отпише активите си там и да продължи напред. Той дава пример и със западните енергийни гиганти Exxon и BP, които направиха това в рамките на няколко дни след началото на войната в Украйна.

Компаниите, които се опитват да запазят руския си бизнес, страдат от "унижение, репутационни рискове, оперативни рискове... това не е в интерес на акционерите“, допълва икономистът.

Лоялни на режима на Путин начело на бизнеса

Във вторник руското правителство назначи Якуб Закриев, министър на земеделието на Чечня, за ръководител на бизнеса на Danone, пише FT. Таймураз Болоев, дългогодишен приятел на президента на Русия Владимир Путин, става директор на дъщерното дружество на Carlsberg Baltika.

34-годишният Закриев е племенник и близък съюзник на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Болоев, който е управлявал Baltika през 90-те години, се твърди, че е близък до милиардерите Юрий и Михаил Ковалчук. Те са сред най-близките довереници на Путин и са сигнализирали за интереса си към компанията, която се намира в Санкт Петербург, според запознати източници на медията.

И двамата братя са под западни санкции, както Кадиров и по-голямата част от неговия антураж.

Експроприациите, обявени в неделя и последвани от прехвърлянето на операциите на Danone два дни по-късно, са прелюдия към по-нататъшно разпределение на чуждестранни активи на верни на режима хора, казват източници на FT, което съвпада с мнението на Зоненфелд.

Намерението на Кремъл е да причини болка на Запада и да възнагради привържениците на Путин с плячката, пише медията. Това е ново преразпределение на богатството в кръга на руския президент, казва руски олигарх, пожелал анонимност, който също познава Путин от десетилетия.

Дмитрий Патрушев, министър на земеделието на Русия и син на висшия служител по сигурността на Путин Николай Патрушев, е играл активна роля в овладяването на бизнеса на Danone и Carlsberg в страната, според източници на FT. Бащата на Патрушев се запознава с Путин, когато и двамата работят за КГБ през 70-те години.

„Нито един западен актив не е в безопасност“

Ходът на Кремъл спрямо двете групи показва, че „нито един западен актив вече не е в безопасност в Русия“, казва Александра Прокопенко, чуждестранен учен в Евразийския център „Карнеги Русия“ и бивш служител на централната банка. Сега Москва е в състояние да „отнеме активи от чужденци и да ги даде на благоприятни за режима собственици“, смята тя.

Danone и Carlsberg са сред западните компании, които не взеха бързо решение за напускане на Русия след началото на войната в Украйна. Първоначално продажбата на активи в Русия беше сравнително лесна, но с проточването на войната условията станаха по-тежки. Кремъл изисква компаниите да получат одобрение от правителствена подкомисия, да продават с 50% отстъпка от пазарната стойност и да внесат 10% от приходите от продажбата в руския бюджет.

Русия бързо назначи ръководители от държавната петролна компания, ръководена от близкия съюзник на Путин Игор Сечин, „Роснефт“ в германската Uniper и финландската Fortum. Два месеца след това беше прокаран и закон, който позволява лесно заграбване на активи на западни компании, ако се прецени, че нарушават правилата в страната. Както говорителят на Путин Дмитрий Песков коментира миналия месец, компаниите, които нарушават правилата, „влизат в категорията на лошите компании. Казваме сбогом на тези компании и какво правим с техните активи след това си е наша работа“, припомня FT.

Разработен бизнес с готов паричен поток

Кремъл не даде никакви обяснения защо се конфискуват активите на Danone и Carlsberg, а Песков не е отговорил на исканията на FT за коментар. Бизнесът обаче е печеливш и който поеме компаниите, започва да прибира пари, без да прави нищо, коментират запознати пред медията.

Danone заяви, че се "готви да предприеме всички необходими мерки, за да защити правата си като акционер". От Carlsberg признават, че конфискацията е неочаквана, като компанията казва, че проучва правни средства за защита.

Френският производител на кисело мляко беше на няколко дни от финализирането на продажбата на руския си бизнес, най-голямата млечна компания в страната, и планираше да поеме загуба до 1 млрд. евро. Групата е избрала трима потенциални кандидати от списък от около 40 потенциални купувачи. Тя обаче е привлякла вниманието на санкционирани членове на руския елит, включително чеченски бизнес интереси, свързани с Кадиров, според двама запознати източници на медията.

Carlsberg обяви сделка за продажба на най-популярната бира в Русия миналия месец, без да назовава името на купувача.

Военачалникът, който твърди, че неговият богат начин на живот е възнаграждение от Бога и някога се описа като най-санкционирания човек в света, е развил интерес към западните хранителни активи, според двама души, които съветват корпоративни излизания от Русия. Причината – стабилните обеми на продажби и отличните маржове.

През октомври миналата година чеченският бизнесмен Валид Корчагин - близък до съюзника на Кадиров Адам Делимханов, взе 21 процента в Stars Coffee, марката на Starbucks в Русия. Тимур Юнусов, рапър, известен като Тимати, който е приятел на Кадиров и сред чийто хитове е парче със заглавие „Моят най-добър приятел е президентът Путин“, взе еквивалентен дял и стана публично лице на веригата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 абе бот, прозз... измисли нещо друго и стига си се предлагал на мъжете във форума! избърши бялото сладко от устата си и се хвани на няква работяа обратен безделник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 9 месеца
До:kuhao: Гледам, пак си ме дебнал по нощите, за да ми го подържиш. Явно трудно заспиваш, ако нямаш клиент на слушалката да я олигаввиш и търсиш моя да го попушиш. И жена ти май трайно се е изнесла при комшията. Ще го имам предвид да ти го подавам преди лягане - хора сме все пак. Сутрин мога да ти го поднасям от кеннеффа, докато клеча, както в момента. Хайде, дръж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 ... с този профил, Роза ... но всички знаем как се казваше предишния ти профил, Роза! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka00: *паметника ще го бишнем , ще го боядишем розоффф и в питер ... !!* - Аз съм регистриран тук от 10.10.22 и от тогава всеки твой коментар завърщва с това изречение. Имаш ли някяква проекция във времето, или ще чакаме сам да си падне от старост? Иначе напомняш на една шиззофреничка в квартала в София, в който израстнах. Казваше се Роза и в моменти на пристъп по цяла нощ крещеше от балкона си "Еййй, бокклуциии, ще ви ема байкатааа!!!* Така 30 години. Така и си уммря, докато се заканваше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 17
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Мдаа, и както обикновено, ще зacepaт всичко за няколко години и после пак ще стане същия кло3ет, както всичко в пPaccия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 12
evlogi
преди 9 месеца
Всички много добре знаем какво става със западни марки,като попаднат в руски ръце...Например с ФИАТ 124 от 1967, който си изглеждаше почти съшият през 1988 като Лада,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
evlogi
преди 9 месеца
След няколко години няма да струва и пукната пара.Пишете го бегал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 19
zelka007
преди 9 месеца
бетонен зид , ров с вода , бодлива тел с ток , затрупани пътища , разрушени жп-линии и прекъснати далекопроводи ... с гнъсовете от нефелната 1/8 от земната суша нищо не трябва да ни свързва ... !! ... паметника ще го бишнем , ще го боядишем розоффф и в питер ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още