IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън нарече Китай "бомба със закъснител" заради икономическите проблеми

"Китай е в беда", заяви американският президент и посочи, че се стреми към рационални отношения със страната

10:38 | 11.08.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Photographer: Ramsay de Give/Bloomberg
Снимка: Photographer: Ramsay de Give/Bloomberg

Американският президент Джо Байдън нарече в четвъртък Китай "бомба със закъснител" заради икономическите проблеми на страната и заяви, че тя е в затруднение заради слабия растеж.

"Те имат някои проблеми. Това не е добре, защото когато лошите хора имат проблеми, те правят лоши неща", каза Байдън по време на политическа среща за набиране на средства в Юта, цитиран от Ройтерс.

Забележките на Байдън напомниха на коментарите, които той направи по време на друго събиране на средства през юни, когато нарече президента Си Дзинпин "диктатор". Китай определи тези забележки като провокация.

Американският президент направи тези коментари малко след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен приключи посещението си в Китай, целящо стабилизиране на отношенията, които Пекин определи като достигнали най-ниската точка от установяването на официални връзки през 1979 г.

През юли Китай изпадна в дефлация, а производствените цени продължиха да се понижават. Възможно е страната да навлезе в етап на много по-бавен икономически растеж със застой на потребителските цени и заплатите, което е в контраст с инфлационната вълна, заляла други части на света.

САЩ, най-голямата икономика в света, се борят с високата инфлация и се радват на стабилен пазар на труда.

"Китай е в беда", каза Байдън в четвъртък. Той заяви, че не иска да засегне Китай и се стреми към рационални отношения със страната.

В сряда Байдън подписа изпълнителна заповед, която ще забрани някои нови американски инвестиции в Китай в чувствителни технологични сфери като компютърните чипове. Китай, който има втората по големина икономика в света, заяви, че е "сериозно обезпокоен" от заповедта и си запазва правото да предприеме мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
Vayk__
преди 8 месеца
Блинкън всеки път се чудфи как да излезне от ситуацията дето дедото заформя! Няма такава излагация! Да идва тръмпчето догодина че поне не се заваля по подиумите:)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 8
sssaaa
преди 8 месеца
Тоя вампир защо не каже малко за проблемите на страната си ами тръгнал пак да се меси в другите страни. Защо не каже малко за дълговете на страната. За увеличения баланс на ФЕД, за печатарката, да вземе да направи един независим одит на ФЕД, да каже нещо и за разпостранението на наркотици и прекомерното им използване, да каже за участието на ЦРУ и до къде се простират ангажиментите в конфлита. Тръгнал другите страни да оправя при целия хаус в САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още