IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай изпадна в дефлация през юли

Втората по големина икономика в света изпитва затруднения да съживи търсенето, а натискът върху властите да осигурят още икономически стимули се увеличава

08:26 | 09.08.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Потребителските цени в Китай са изпаднали в дефлация през юли, а фабричните цени са продължили да се понижават, докато втората по големина икономика в света изпитва затруднения да съживи търсенето, а натискът върху властите да отпуснат повече преки стимули се увеличава, предаде Ройтерс.

Индексът на потребителските цени за юли се е понижил с 0,3% на годишна база, съобщи Националното статистическо бюро в сряда, което е малко по-бавно от медианната оценка за понижение с 0,4% в анкета на Ройтерс. Това е първият спад на годишна база от февруари 2021 г. насам. Индексът на потребителските цени остана непроменен през юни.

Индексът на цените на производител се е понижил през юли за десети пореден месец с 4,4% на годишна база след спад от 5,4% през предходния месец. Прогнозите бяха за намаление от 4,1%.

Икономическото възстановяване на Китай се забави след бързото начало през първото тримесечие, тъй като търсенето в страната и чужбина отслабна. Властите предприеха множество мерки в подкрепа на икономиката, като се очакват още такива.

"Както индексът на потребителските цени, така и този на цените на производител спаднаха на отрицателна територия на годишна база и потвърдиха икономическата дефлация", заяви Син Джаопенг, старши стратег за Китай в ANZ.

Той е очаквал индексът на потребителските цени да се колебае около нулата през втората половина на годината, като заявява, че "ще бъде трудно да се маневрира с паричната политика. Заседанието на Политбюро призова за стабилен обменен курс на юана, което би било в противоречие с облекчаването на паричната политика".

Азиатските борсови индекси са в отстъпление в сряда, след като данните за цените в Китай потвърдиха, че възстановяването на икономиката губи скорост. Китайският индекс на сините чипове CSI300 и Shanghai Composite са на червено.

"Пазарите трябва да видят още реални мерки в подкрепа на икономиката от страна на китайските власти, за да останат оптимистично настроени", коментира Франсис Чунг, стратег по лихвените проценти в OCBC Bank в Сингапур.

"Макар че има възможност за леко облекчаване на паричната политика, тежестта е върху фискалната страна. В противен случай са необходими икономически данни, показващи известно подобрение на растежа, което все още не настъпва."

Дефлация в японски стил?

Данните идват на фона на нарастващите опасения, че Китай навлиза в ера на много по-бавен икономически растеж, подобен на периода на "изгубените десетилетия" в Япония от 90-те години на миналия век, когато потребителските цени и заплатите стагнираха в продължение на цяло едно поколение.

Анемичните движения на цените в Китай рязко контрастират с унищожителната инфлация, която залива повечето други големи икономики и принуди централните банки бързо да повишават лихвените проценти.

Все пак вече има признаци, че глобалната инфлация може да достигне своя връх, а в някои случаи и да се обърне, като цените в Бразилия рязко се забавят, което повишава перспективите за намаляване на лихвените проценти в десетата по големина икономика в света.

Китайските власти омаловажават опасенията за дефлацията. Миналия месец заместник-управителят на централната банка Лиу Гуоцян заяви, че през втората половина на годината в Китай няма да има дефлационни рискове, но отбеляза, че икономиката се нуждае от време, за да се нормализира след пандемията.

Статистическото бюро заяви в отделно изявление, че индексът на потребителските цени се очаква да се възстанови, тъй като икономиката се възстановява и връзката между търсенето и предлагането се подобрява.

Правителството си е поставило за цел потребителската инфлация да достигне около 3% тази година, което ще бъде повече от равнището от 2%, отчетено през 2022 г.

Въпреки последните икономически стимули потребителите и производителите остават предпазливи на фона на все още слабия жилищен пазар и високата безработица сред младите хора, както и на намаляващия апетит на чуждестранните компании да инвестират в Китай.

Инвеститорите очакват с нетърпение въвеждането на подкрепящи мерки след заседанието на Политбюро миналия месец, като фондовият пазар в повечето случаи не реагира положително на липсата на конкретни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 09.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 8 месеца
Глей ти.Призракът на японският сценарий става все по-плътен и видим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още