IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в сектора на услугите в Китай се разширява с по-бърз темп през юли

Данните контрастират с официалното проучване от понеделник, което показа, че активността при услугите е продължила да се забавя

09:17 | 03.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Активността в сектора на услугите в Китай се е разширила с малко по-бърз темп през юли, подкрепена от скок на бизнеса през летния туристически сезон, показа частно проучване в четвъртък. Това частично компенсира слабия производствен сектор, съобщава Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за услугите на Caixin/S&P Global се е повишил до 54,1 пункта през юли спрямо 53,9 пункта през юни, отбелязвайки разширяване на бизнес активността в сектора на услугите за седми пореден месец. Границата от 50 пункта разделя разширяването от свиването на активността.

Данните контрастират на официалното проучване от понеделник, което показа, че активността при услугите е продължила да се забавя. Анализатори казват, че различният набор от проучвани компании и методологиите може да са причина за разликата.

Втората по големина икономика в света отбеляза стабилно съживяване през първото тримесечие след премахването на ограниченията заради Covid в края на миналата година, но възстановяването бързо отслабва през последните месеци, тъй като търсенето у дома и в чужбина отслабва.

Властите представиха серия от политически мерки през последните седмици в подкрепа на забавящото се възстановяване, макар че детайлите са бегли, а инвеститорите очакват да има още.

„От гледна точка на политиките топ приоритетите трябва да бъдат гарантиране на заетостта, стабилизиране на очакванията и увеличаване на доходите на домакинствата“, казва Уан Джъ, старши икономист в Caixin Insight Group.

Компаниите казват, че подобрените оперативни услуги, по-големият брой клиенти и новите продуктови представяния са подобрили продажбите в началото на третото тримесечие, показва частното проучване. Подиндексът на новия бизнес се е повишил спрямо юни, но все още е под средните нива.

Според анализатори летните пътувания може да са помогнали с относително потребление, макар че продажбите на някои големи покупки, например къщи или коли, остават слаби, което прави картината за продажбите на дребно през юли смесена.

По-добрите продажби насърчават компаниите да увеличат служителите си с най-бързия темп от март насам.

Нивото на положителни настроения сред компаниите се е смекчило до 8-месечно дъно и е доста под дългосрочните тенденции.

Устойчив ръст на разходите и подобрено търсене е довело до допълнително увеличение на цените, таксувани от компаниите, макар че някои казват, че конкурентният пазарен натиск ограничава покупателната им сила.

Общият PMI индекс на Caixin/S&P, който включва както активността в производството, така и при услугите, е спаднал до 51,9 пункта от 52,5 пункта през юни, което е седми пореден месец на разширяване. Темпът на растеж обаче е най-слаб от януари насам.

„Неравномерното възстановяване на услугите и производствените индустрии е важен проблем“, казва икономистът Уан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още