IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на китайската икономика засегна производството в Азия

Япония, Южна Корея, Тайван и Виетнам отчитат свиване на фабричната активност през юли

09:24 | 01.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фабричната активност в Азия се е свила през юли, показаха частни проучвания от вторник – сигнал, който показва, че забавянето на световния растеж и слабото представяне на китайската икономика взимат своите жертви от крехкото възстановяване на региона, съобщава Ройтерс.

Данните подчертават предизвикателството пред централните банкери да поддържат инфлацията ниска със затегната парична политика, докато в същото време устояват на предизвикателствата от потенциална рецесия във втората по големина икономика в света.

Япония, Южна Корея, Тайван и Виетнам отчитат свиване на фабричната активност през юли, показват проучванията, подчертавайки натиска, който мудното китайско търсене нанася на региона.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin/S&P Global за Китай е спаднал до 49,2 пункта през юли от 50,5 пункта през юни. Така данните остават под прогнозите на анализаторите за 50,3 пункта и бележат първия спад в активността от април насам. Границата от 50 пункта разделя растежа от свиването.

Данните съответстват на официалния PMI индекс на правителството от понеделник, създавайки предизвикателства за централните банкери, които се опитват да съживят инерцията на възстановяването в Китай след Covid.

„Производствените PMI индекси остават на територията на спада в по-голямата част от развиваща се Азия миналия месец, а основните данни показват, че ни очаква допълнително свиване“, коментира Шиваан Тандон, икономист за развиващите се страни в Азия в Capital Economics.

Финалният PMI индекс на au Jibun Bank за Япония е спаднал до 49,6 пункта през юли от 49,8 пункта през юни заради слабото местно и външно търсене.

Южнокорейският PMI е на ниво от 49,4 пункта през юли, повишавайки се спрямо 47,8 пункта през юни, но оставайки под границата от 50 пункта, показаха данни на S&P Global.

Производственият PMI индекс в Тайван е намалял до 44,1 пункта през юли от 44,8 пункта през юли, а във Виетнам се е повишил до 48,7 пункта от 46,2 пункта през юни, показаха проучванията.

Азия е сред малкото региони в света с положително икономическо развитие, макар че забавянето в Китай помрачава перспективите.

В коригираните си прогнози от юли Международният валутен фонд прогнозира икономическият ръст на развиващите се страни в Азия да се ускори до 5,3% тази година от 4,5% през 2022 г. Фондът очаква икономиката на Китай да се разшири с 5,2% тази година след ръст от 3,0% през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още