IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите намаляват в близо 1/3 от китайските провинции

Възстановяването на Китай е по-бавно от очакваното, което тежи на инвестициите в регионите

08:37 | 03.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В близо 1/3 от китайските провинции инвестициите намаляват през първата половина на 2023 година, сочат данни от доклади на местните власти, цитирани от Bloomberg. Причината са свитите разходи на местните власти и компании. Най-сериозно са засегнати провинциите, които в момента са с най-големи дългове, сред които са автономният регион Гуанси и Тиендзин.

Намаляването на инвестициите тежи на възстановяването на икономиката на Китай, което се забави след премахването на всички ограничения, свързани с пандемията от коронавируса. В същото време бавното икономическо възстановяване ограничава инвестициите, особено за регионите, които биха имали затруднения да връщат своите дългове.

Най-бавен е икономическият растеж в провиция Дзянси - с 2,4% за първото полугодие. В Гуанси ръстът е от 2,8 на сто. Разликите обаче са много големи - експанзията в провинция Шанхай е от 9,7% и това е най-бързият темп на растеж в Китай през наблюдавания период. Но има и известно изкривяване на статистиката заради слабото представяне през същия период на миналата година.

На национално ниво инвестициите в регионите се увеличават с 3,8 на сто през първите шест месеца на годината. Освен деветте провинции със спад на инвестициите, в още шест ръстът е по-бавен от средното за страната, сочат още данните.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Местните власти отбелязват още намаляване на приходите от продажба на земя - с 21% на годишна база, което свива разполагаемите средства в бюджетите с около 17 на сто. Заради този спад и Министерството на финансите изпитва проблеми да събере приходите, заявени за тази година.

Кредитната агенция Fitch определи 10 китайски провинции, в които има проблеми с дълговете. Сред тях са и Гуанси и Тиендзин. В Тиендзин например дълговете са почти три пъти повече от приходите в местния бюджет през 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още