IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите градове в Китай обещават мерки в подкрепа на пазара на имоти

След срещата на китайското Политбюро този месец властите в Пекин, Шънджън и Гуанджоу предприемат действия

09:20 | 31.07.23 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Властите в най-големите китайски градове, включително Пекин и Шънджън, заявиха през уикенда, че ще въведат мерки в подкрепа на сектора на недвижимите имоти, които ще отговорят по-добре на нуждите на купувачите на жилища, съобщи Ройтерс.

Имотният сектор в Китай е от ключово значение за перспективите пред икономическия растеж на страната, но засега не показва особени признаци на възстановяване.

Новините за мерките на големите градове биват обявени, след като на срещата на Политбюро този месец висшите ръководители се ангажираха своевременно да коригират и оптимизират политиките в областта на недвижимите имоти, а министърът на жилищното строителство обеща по-ефективни мерки за изпълнение.

Пазарите очакват, че след срещата на Политбюро политиците ще предприемат повече стъпки за стабилизиране на пазара на недвижими имоти.

През последните няколко години китайският сектор на недвижимите имоти стана свидетел на поредица от неизпълнения на дългове от страна на строителни предприемачи, изпитващи недостиг на парични средства, като в центъра на кризата се оказа China Evergrande Group, най-задлъжнелия строителен предприемач в света.

В събота вечерта Министерството на жилищното строителство на Пекин заяви, че ще вземе предвид ситуацията с недвижимите имоти в града и ще работи със съответните отдели за изпълнение на ангажиментите на политиците.

В неделя подобно изявление направиха и властите на южния мегаполис Шънджън.

Официалният вестник "Гуанджоу дейли" също съобщи в неделя, че Министерството на жилищното строителство на Гуанджоу е обещало да започне съответните политически мерки възможно най-скоро.

Подробности обаче засега не се предоставят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още