IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай предприема още мерки за насърчаване на растежа

Правителството иска да подкрепи леката промишленост и да съживи капиталовите пазари

12:17 | 29.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай предприема повече мерки за насърчаване на икономическия растеж, включително план за стимулиране на потребителските индустрии и подкрепа на борсата, за да се подпомогне дребният бизнес да получи достъп до средства.

Правителството иска да ускори растежа в леката промишленост, която произвежда стоки за дома, храна, батерии и др. продукти, според план, публикуван от Министерството на промишлеността и информационните технологии и още две правителствени ведомства, предава Bloomberg.

Властите се стремят да увеличат растежа на добавената стойност в сектора средно с около 4% до края на следващата година, след като се забави до едва 0,4% през първата половина на 2023 г.,  казва се в изявление на ведомството, което придружава плана.

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа разкри предложения за разхлабване на ограниченията за маркет мейкърите на Пекинската фондова борса, включително 50% намаление на минималния нетен капитал през последните 12 месеца до 5 млрд. юана (699 млн. долара) и облекчаване на изискванията за рейтингите.

Този ход има за цел да помогне на пазара „да поддържа ликвидност на разумно ниво“, посочват от регулатора. Борсата още от края на 2021 г. се опитва да разшири достъпа до финансиране за малки фирми и стартиращи технологични компании.

През последните няколко седмици китайското правителство обяви серия политики, за да съживи отслабващата икономика след възстановяването от пандемията. Импулсът на растеж отслабна през второто тримесечие, тъй като пазарът на имоти отново се срина след краткото възстановяване в началото на годината. Износът спадна и потребителските разходи се забавиха, което тласна икономиката до ръба на дефлацията и допълнително помрачиха перспективите пред растежа.

На ключова среща по-рано тази седмица висшите лидери на Китай не обещаха силни парични и фискални стимули, припомня Bloomberg. Те сигнализираха обаче, че ще има по-голяма подкрепа за жилищния сектор, както и ще излязат с план за справяне с нарастващите рискове пред местните дългове. Те също обещаха да съживят капиталовия пазар.

Леката промишленост, която допринася за повече от една четвърт от износа на Китай и представлява 16% от националната промишлена добавена стойност, е „ключова за стабилизирането на традиционната индустрия“, като се има предвид нейният огромен размер, важност за потреблението, широко покритие на индустрията и дълги доставки верига, посочват от китайското Министерство на промишлеността и информационните технологии.

Като част от усилията за стабилизиране на износа правителството ще подкрепи компании, които участват в международни търговски панаири, изграждане на задгранични центрове за научноизследователска и развойна дейност и дистрибуторски мрежи и засилване на проучванията на пазари, свързани с инициативата „Един пояс, един път“ и Регионалното всеобхватно икономическо партньорство, допълват от ведомството.

То настоява също така железопътният товарен експрес Китай-Европа да превозва повече стоки от леката промишленост.

Отделно от това Държавната данъчна администрация съобщи, че през първата половина на годината са били предложени нови данъчни облекчения на стойност 927,9 млрд. юана, като 76% то тях са предоставени на частни фирми. Освобождаването от данъци върху покупките на нови електромобили възлиза на 49,17 млрд. юана за периода, което представлява ръст от над 44% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 29.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още