IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съотношението на дълга на Китай към БВП достига рекордно високо ниво

Домакинствата и компаниите теглят кредити с по-слаб темп и се фокусират върху възстановяването на балансите си

12:52 | 27.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай се повиши до рекордно ниво през второто тримесечие, въпреки че потребителите и компаниите теглят кредити с бавни темпове, което е отражение на ниското доверие, възпрепятстващо икономическия растеж, пише Bloomberg.

Общият дълг, който обхваща дълга на домакинствата, този на нефинансовите предприятия и публичния дълг, е нараснал до 281,5% от БВП през второто тримесечие, според изчисления на Bloomberg, базирани на данни от централната банка на Китай и Националното статистическо бюро. Той се е увеличил през второто тримесечие спрямо нивото му от 279,7%, отчетено през първото тримесечие.

Съотношение на дълга към БВП в Китай (в бяло). Останалите сектори, включени в общия дълг също са обозначени на графиката. Дълг на домакинствата (в синьо), на нефинансовите предприятия (в оранжево) и публичният дълг (в лилаво). Графика: Bloomberg Съотношение на дълга към БВП в Китай (в бяло). Останалите сектори, включени в общия дълг също са обозначени на графиката. Дълг на домакинствата (в синьо), на нефинансовите предприятия (в оранжево) и публичният дълг (в лилаво). Графика: Bloomberg

Икономистите очакват по-бавният ръст на заемите да окаже натиск върху растежа на БВП.

Китайската национална институция за финанси и развитие (NIFD), свързан с правителството мозъчен тръст в Пекин, изчисли, че през второто тримесечие общият дълг или коефициентът на макрозадлъжнялост е нараснал до 283,9% през второто тримесечие, показва доклад, публикуван във вторник .

Въпреки това в доклада се посочва, че дългът на домакинствата нараства с половината от средния темп, наблюдаван през последните две десетилетия. Компаниите не са сигурни в бъдещите перспективи за икономически растеж и затова „чакат и наблюдават“, допълват от институцията.

Данните ще засилят дебата дали Китай навлиза в „рецесия на баланса“, както твърди Ричард Ку, главен икономист в изследователския институт Nomura. Той каза миналия месец, че в Китай се наблюдава модел, подобен на този, който причини стагнацията на икономиката на Япония през 90-те години на ХХ век. Неговата теория е, че рязък спад в цените на активите кара частния сектор да се съсредоточи върху намаляване на задлъжнялостта си, чрез изплащане на дългове, което води до намаляване на потреблението и инвестициите.

Въпреки че общият дълг в Китай не се свива, забавянето означава, че домакинствата стават все по-загрижени за възстановяването на балансите си, отколкото преди, а корпорациите се колебаят дали да вземат заеми, за да разширят бизнеса си, смятат от NIFD.

Тези тенденции на свой ред биха могли да забавят растежа на БВП, което може да се разглежда като „нетипична“ форма на рецесия на баланса, твърдят от Китайската национална институция за финанси и развитие. Подобен сценарий може да бъде избегнат, ако китайското правителство увеличи броя на заемите и намали лихвите, коментират от институцията в доклада.

Опасенията за намаляването на задлъжнялостта отбелязват преломен момент за Китай.

През по-голямата част от последното десетилетие икономистите посочват нарастващия дълг в Китай като предизвикателство за икономиката. Това внушение беше възприето от правителството през 2017 г., което започна „кампания за намаляване на задлъжнялостта“, която забави темпа на нарастване на дълга с цел да намали финансовите рискове. През 2020 г. властите в Пекин предприеха действия, с които да намалят задлъжнялостта в мащабния сектор на недвижимите имоти.

„Съгласен съм със заключението в доклада на NIFD, че Китай не е в рецесия на баланса, но е застрашен от такава, тъй като домакинствата и фирмите се стремят да възстановят баланса си“, смята Адам Улф, икономист за развиващите се пазари в Absolute Strategy Research. „Причината домакинствата и фирмите да се държат по този начин е политиката на правителството за намаляване на рисковете във финансовия сектор.“

Андрю Батсън, директор на китайските изследвания за Gavekal Dragonomics, зае междинна позиция в дебата за рецесията.

Въпреки че корпоративният сектор на Китай като цяло не намалява задлъжнялостта, пише той, секторът на недвижимите имоти го прави, отчасти в резултат на политиката на правителството.

Като се има предвид огромният принос на недвижимите имоти и строителството в БВП на Китай, намаляването на задлъжнялостта само в този сектор може да тласне растежа на Китай под потенциалното му ниво. Това би паснало на едно от определенията за това какво означава икономиката да е в рецесия.

„Следователно Китай вероятно е в рецесия и голяма причина за тази рецесия вероятно е свиването на балансите в сектора на недвижимите имоти“, пише Батсън. „Може би не е нужно да спорим дали някои хора са прави, като наричат това "рецесия на баланса".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още