IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадски производител на електромобили се сблъска с борсов крах след слаб отчет

Lion Electric отчита 55 млн. долара приходи при очаквани от анализаторите близо 70 млн. долара

22:30 | 08.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на базираната в Канада Lion Electric Co. поевтиняха с цели 10,5%, след като производителят на електрически превозни средства не успя да отговори на прогнозите относно приходите, съобщава Bloomberg.

Канадската компания, която произвежда електрически автобуси и камиони, съобщи, че приходите ѝ достигат 55,5 млн. долара, доста под очакваните от анализаторите 69,4 млн. долара. Lion Electric страда от затруднения около правителствена програма, която помага на операторите на обществен транспорт и училищни автобуси да купуват нови превозни средства.

Повече от половината превозни средства при книгата с поръчки на концерна, на стойност 475 млн. долара, са обвързани с финансиране от Фонда за транспорт без емисии (ZETF) на канадското правителство.

Закъсненията и предизвикателствата с одобренията в тази програма „продължават да оказват негативно влияние върху планираните доставки и продажбите на компанията“, изтъква Lion Electric.

Поръчките се свиват до 2004 превозни средства, което е с около 3% по-малко от обема в края на февруари.

Някои поръчки може да бъдат анулирани или предоговорени, ако не бъдат изпълнени преди крайния срок за изпращане на документи относно ZETF в края на 2025 г., което води до несигурност, споделя финансовият анализатор на National Bank Рупърт Мерер в бележка до инвеститори. Но компанията може да успее да увеличи поръчките чрез грантове, осигурени от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, и субсидии от властите в Квебек за училищни автобуси, добавя той.

Мерер понижи оценката си за акциите на Lion Electric поради „повишен риск, свързан с ограничения на ликвидността и продължаващи забавяния пред програмата ZETF“.

Паричният баланс на Lion Electric намаля до 4,8 млн. долара от около 30 млн. долара в края на декември. Производителят, който е 34% собственост на базираната в Монреал холдингова компания Power Corp., се опитва да реши проблемите с ликвидността. През април компанията съкрати 120 служители след съкращения през февруари и август. Тя изчислява, че всички скорошни мерки за намаляване на разходите ще доведат до спестявания от 40 млн. долара годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 08.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още