IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското Политбюро зададе гълъбов тон в намеренията си за икономически стимули

Китайските лидери сигнализираха за лихвени понижения и облекчения в сектора на недвижимите имоти

13:04 | 25.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай вероятно ще продължи да понижава лихвите си, да ускори емитирането на инфраструктурни облигации и да разхлабва още имотни политики, след като властите заявиха, че са напът да приемат нови помощни мерки, с които да подкрепят икономиката, пише Bloomberg.

На ключовата си икономическа среща тази седмица Политбюро на управляващата комунистическа партия зададе тон в подкрепа на растежа, който беше „малко по-гълъбов“ от този, който пазарните участници очакваха, смятат икономисти от Goldman Sachs и други институции. Това разведри настроенията и подкрепи китайските акции и юана във вторник, докато инвеститорите очакват повече подробности за помощта.

Изглежда опасенията на 24-членния орган за вземане на решения, ръководен от президента Си Дзинпин, за отслабващото възстановяване растат, въпреки че все още се очаква представителите му да се въздържат от въвеждането на мащабни стимули предвид рисковете, свързани с дълга и прекомерното стимулиране на икономиката.

Това може да означава, че Пекин ще направи достатъчно, за да подсигури целта си за растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от около 5% за годината, „но не чак толкова, че да ускори значително постепенното възстановяване, движено от сектора на услугите, което вече е в ход“, твърди Майкъл Хирсън, икономист на Китай в 22V Research LLC.

А ето и какво очакват анализаторите от Китай през идните месеци:

По-ниски лихви

Използването на израза „съвкупни“ инструменти на паричната политика в изявлението предполага, че „напред във времето ще има още понижения на лихвите“ смятат икономисти от Macquarie Group Ltd.

На заседанието беше използван и терминът „антицикличен“ за първи път от 2019 г. насам, посочиха икономистите, сред които и Лари Ху, което от своя страна предполага склонност към разхлабване на политиката, коментират те в доклад от понеделник.

Икономистите на UBS Group, водени от Уанг Тао, смятат, че Китайската народна банка вероятно ще понижи лихвените проценти с 10 базисни пункта през втората половина на годината, след като ги понижи и през юни.

Икономистите на UBS очакват още централната банка да намали размера на задължителните минимални резерви, средствата, които кредиторите трябва да поддържат, с 25 базисни пункта, както и да влее повече ликвидност в банковата система чрез дейността на открития пазар. Според тях годишният ръст на кредитите ще се ускори до 10% през четвъртото тримесечие спрямо 9% през миналия месец.

Издаване на облигации

Политбюро обеща да ускори емитирането и използването на специални облигации на местните власти - стратегия, която обикновено се използва за стимулиране на растежа на инфраструктурата.

През първата половина на годината местните власти са продали облигации на стойност 2,17 трлн. юана, предназначени за инвестиции в инфраструктура, съобщи Министерството на финансите на брифинг миналата седмица. Това означава, че все още остават около 1,6 трлн. юана от новата квота за специални облигации за тази година, които трябва да бъдат изразходени до края на декември.

Ако приемем, че по-голямата част от оставащата квота за тази година се използва до края на октомври, темпът на емитиране през следващите месеци ще бъде „драстично по-бърз“, отколкото през второто тримесечие, пишат анализаторите на Huachuang Securities, включително Джоу Гуаннан в бележка от понеделник.

Според тях правителството може да продаде и някои специални облигации за рефинансиране - облигации, емитирани по-рано от някои области с цел обмен на пасиви на финансовите структури на местните власти - като част мерките в пакет за решаване на проблема с дълга, споменат от Политбюро.

Възможността на местните правителства да им бъде позволено да усвоят неизползваната квота за специални облигации от предходни години не може да бъде изключена, смятат икономистите на Citigroup Inc., начело с Ю Сянрон. В бележка, публикувана след срещата на Политбюро, те изчисляват, че стойността на квотата е около 1,1 трлн. юана.

Облекчаване на собствеността

Според икономистите от Citi „най-голямата стъпка“, спомената на срещата на Политбюро, е обещанието на представителите „своевременно да коригират и оптимизират политиките в областта на собствеността“.

Те посочиха няколко мерки за облекчаване, които вероятно са в процес на планиране, включително изграждането на по-достъпни жилища и реновирането на „градските села“ в мегаполисите. Последното е нещо като „мини версия“ на китайските проекти за „преустройство на бедняшки квартали“, които последваха кризата на пазара на недвижимите имоти през 2015 г., допълниха те.

Някои рестриктивни мерки в големите градове също могат да бъдат леко смекчени, смятат анализатори на Nomura Holdings Inc., сред които и Лу Тинг. Въпреки това те предупреждават, че „няма бързо решение на проблема“ в сектора на недвижимите имоти, като добавят, че е малко вероятно да се създаде мащабна програма, подобна на тази за възстановяването на бедните квартали, финансирана чрез по-евтини заеми.

Дълговете на местните власти

Китайските лидери заявиха, че ще създадат пакет от мерки за решаване на проблемите с дълговете на местните власти, като обещаха „ефективно“ да предотвратят и да потушат кризата. Тези дългове забавиха растежа на държавните разходи през тази година.

Правителството може да насърчи кредиторите да удължат или преструктурират дълга, който местните власти и техните финансови звена са натрупали, пишат икономистите на UBS. Те добавиха, че местните власти може да бъдат принудени да продадат или ипотекират някои активи, за да си осигурят по-голяма ликвидност.

Мащабна размяна на дълга на финансовите звена на местните власти, или дори освобождаване от него в близкото бъдеще, е малко вероятно, смятат икономисти, като се обосновават с размера и сложността на проблема, както и с потенциалните морални рискове.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още