IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските банки оставиха непроменени основните си лихви

Централната банка предприе стъпки за подкрепа на юана и увеличаване на паричните потоци от чужбина

11:33 | 20.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай остави непроменени основните си лихви в четвъртък, след като централната банка не промени ключовата си лихва по-рано тази седмица, въпреки че признаци за забавяне на икономическото възстановяване предполагат повече стимули, предава Ройтерс.

Китайската икономика отбеляза слаб растеж през второто тримесечие и това усили надеждите на инвеститорите за повече мерки за подкрепа, за да се гарантира, че целта за растеж на Пекин за годината ще бъде изпълнена.

Но много пазарни наблюдатели твърдят, че стимулите може да са целенасочени и ограничени по мащаб, тъй като още понижения на лихвите може да разширят още повече разликите в лихвените проценти със САЩ и да подложат на натиск вече слабия юан.

Лихвата по едногодишните заеми остана непроменена на ниво от 3,55%, а тази по петгодишните заеми също запази нивото си от 4,20%.

В допитване сред 26 пазарни наблюдатели от тази седмица всички участници прогнозираха, че и двете ставки ще бъдат запазени без промяна.

По-рано тази седмица Китайската народна банка също запази непроменен основния си лихвен процент. Миналата седмица тя съобщи, че ще използва инструменти като необходима норма на възвръщаемост (RRR) и средносрочния си механизъм за заеми (MLF), за да издържи на предизвикателствата пред втората по големина икономика в света.

Основният лихвен процент по едногодишните заеми (LRP), който обикновено важи за най-добрите клиенти на банките, се определя от 18 търговски банки, които подават предложенията си за ставката до централната банка всеки месец.

Повечето нови и вече отпуснати заеми в Китай се базират на едногодишния лихвен процент, докато петгодишните заеми влияят на цените на ипотечните кредити. През юни Китай понижи лихвите както по едногодишните, така и по петгодишните заеми, за да подкрепи икономиката.

В същото време Китай засили подкрепата си за юана с по-силен от очакванията референтен курс и промяна в капиталовите си ограничения, за да привлече капитали от чужбина, предава Bloomberg.

Китайската народна банка определи ежедневния си фиксинг от малко под 7,15 юана за долар, с 680 процентни пункта над средните очаквания в допитване на Bloomberg и най-голямото разминаване от ноември миналата година насам. Тя също така коригира някои правила, за да позволи на компании да заемат повече пари от чужбина, отваряйки вратата за повече чуждестранни капитали в страната.

Офшорният юан отбеляза ръст от 0,8% до малко под 7,18 долара, а оншорният записа сходно повишение.

Китай подкрепя юана чрез дневния фиксинг. Графика: Bloomberg LP Китай подкрепя юана чрез дневния фиксинг. Графика: Bloomberg LP

Мерките за подкрепа на валутата са предприети в момент, когато властите в Пекин засилват реториката за увеличаване на бизнес доверието на фона на отслабването на икономическия растеж. Китайската комунистическа партия и правителството обещаха да подобрят условията за частния бизнес в общо комюнике в сряда.

Юанът, който отбеляза спад от над 5% спрямо долара миналото тримесечие, е под натиск заради притесненията за растежа и от разширяващите се различия в паричната политика със САЩ. Централната банка показа притеснението си от слабата валута, като определя по-силен от очакванията фиксинг от края на юни насам.

Тя също така коригира правилата си, за да позволи на компаниите да заемат повече пари от чужбина. Банката повиши т. нар. макропруденциален параметър за компаниите и финансовите институции за трансгранично финансиране до 1,5 спрямо 1,25 преди това, съобщи централната банка в комюнике.

Китай предприе сходен ход и през октомври в подкрепа на юана, когато той достигна ново невиждано от 2008 г. насам дъно спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още