IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството срещу слабия БВП: Китай публикува план за насърчаване на потреблението

За момента той включва 11 точки и цели да „разгърне потребителския потенциал на домакинствата“

11:40 | 18.07.23 г. 1
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай публикува план, с който да увеличи разходите на домакинствата за всичко - от електроуреди до мебели, докато икономическият растеж се забавя, но не предостави конкретни данни за мащаба на подкрепата, пише Bloomberg.

Местните власти трябва да насърчат жителите да ремонтират домовете си, а на хората да им бъде осигурен по-добър достъп до кредити за закупуване на домакински продукти, показва планът за стимулиране на потреблението, публикуван съвместно от 13 правителствени отдела.

Мерките бяха обявени ден след като Китай отчете по-слаб от очакваното БВП за второто тримесечие, след като продажбите на дребно са се свили, спадът на пазара на недвижими имоти се е задълбочил, а младежката безработица е достигнала нов връх.

Пакетът от 11 мерки цели да „разгърне потенциала на домакинствата за потребление“, пише в съобщението, публикувано на уебсайта на Министерството на търговията. Планът предлага малко конкретни подробности за възможностите за преки парични стимули, на които се надяваха много инвеститори.

Домакинствата ще получат подкрепа за закупуване на нови "умни" домакински уреди, а регионите, в които условията го позволяват, трябва да предоставят „подходящи“ субсидии или заеми с отстъпка за закупуване на екологични строителни материали, пише още в съобщението.

Финансовите институции също ще бъдат насърчавани да увеличат кредитната подкрепа за покупки на стоки за дома. Лихвите и падежите на заемите трябва да бъдат фиксирани на „разумни“ нива, допълват в съобщението.

Китайският индекс CSI 300, включващ в себе си акциите на най-големите компании, които предлагат потребителски стоки, отбеляза ръст 0,9% към 13:12 ч. местно време, заличавайки по-ранните си загуби от 1,2%, тъй като трейдърите реагираха положително на съобщението за мерките.

Официалните икономически данни от понеделник накараха няколко банки, включително Citigroup Inc., да снижат своите прогнози за растеж за Китай тази година, като някои дори предупредиха, че целта на правителството от 5% вече е застрашена.

Националната комисия за развитие и реформи, върховният орган за икономическо планиране на Китай, намекна, на брифинг с репортери по-рано във вторник, за повече мерки в подкрепа на потреблението.

„Насърчаването на потреблението в момента е ключът към възстановяването и разширяването на търсенето“, заяви Джин Сяндун, директор на отдела за политически изследвания на NDRC. „Способността и очакванията на хората за потреблението все още са доста слаби, а инфраструктурата и средата трябва да бъдат подобрени".

Ще бъде приложена серия от „прагматични и ефективни“ мерки за стимулиране на покупките на по-скъпи стоки, автомобили, електроника, както и на потреблението в селските райони, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Кисимов
преди 10 месеца
Растежът за полугодието бе отчетен на 5.5% или +60 трилиона юана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още