IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плахото възстановяване на китайския жилищен пазар губи инерция през май

Анализатори очакват още мерки за стимулиране на изпадналия в криза пазар през следващите месеци

14:38 | 15.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на новите жилища в Китай са нараснали с по-бавен темп през май, а най-резкият спад на инвестициите в имоти от над две десетилетия насам показва дълбочината на проблемите с търсенето в ударения от криза имотен сектор и създава очаквания за още мерки за смекчаване на политиката, предава Ройтерс.

Повече от година Пекин се опитва да стабилизира голямата си имотна индустрия – ключов двигател на икономиката, въпреки че търсенето не нараства рязко заради липсата на доверие.

Цените на новите жилища през май са нараснали с 0,1% на месечна база, по-бавен темп от ръста с 0,4 на сто през март, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националното статистическо бюро. Ръстът на цените на жилищата в Китай губи пара през май. Графика: Bloomberg LP Ръстът на цените на жилищата в Китай губи пара през май. Графика: Bloomberg LP

Отделни данни на китайската статистика показаха още, че инвестициите в имоти са намалели с най-бързия си темп от поне 2001 г. насам, като са надолу с 21,5% на годишна база след спада с 16,2 на сто през април, сочат изчисленията на Ройтерс.

Продажбите на имоти от гледна точка на площта също са задълбочили понижението си – до 19,7% спрямо 11,8% през април.

Взети заедно, данните показват продължаващ натиск върху сектора, който не успява да се стабилизира и губи инерция във възстановяването през последните седмици.

Нужни са допълнителни мерки за съживяване на индустрията, считат икономисти. Това се добавя към очакванията, че властите в Пекин ще предоставят стимули като допълнително смекчаване на ограниченията при покупките на жилища в най-големите градове.

„С оглед на имотния пазар и макроикономическото положение секторът трябва да бъде стабилизиран и по-бързо да бъдат въведени всякакви по-значителни политики, като големи политики за стимулиране се очаква да бъдат задействани около юли“, коментира анализаторът Йен Юедзин от института за анализи и развитие E-house China.

Широките стимулиращи мерки на Пекин за подкрепа на изпитващия затруднение имотен пазар от края на миналата година подкрепиха нагласите след резкия край на ограниченията заради COVID-19 през декември. Но секторът ще се бори с „трайна слабост“ години наред, съобщиха анализатори от Goldman Sachs тази седмица и добавиха, че проблемите ще продължат да спъват икономическия растеж.

В годишни изражения цените са нараснали леко за първи път от април 2022 г. с 0,1% миналия месец след спада с 0,2 на сто през април.

Като цяло икономическият ръст през първото тримесечие, стимулиран от отмяната на строгите мерки за борба с вируса, изглежда е изгубил значителна част от инерцията си през последните месеци, като накара Китайската централна банка да понижи тази седмица някои краткосрочни лихвени проценти с очаквания за още подобни ходове в бъдеще.

Китайската централна банка намали средносрочната си лихва за първи път от десет месеца насам в четвъртък.

Това може да открие пътя за първото понижаване на основната лихва на страната от десет месеца насам следващия вторник, коментират анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още