IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на китайския жилищен пазар спря и това е лоша новина за икономиката

Инерцията при продажбите на жилища се е изпарила, а инвестициите в имоти продължават да се свиват

18:06 | 12.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Продажбите на жилищния пазар в Китай намаляват след кратко възстановяване, показвайки предизвикателствата пред втората по големина икономика в света, пише Bloomberg.

Признаците на слабост се проявяват, след като продажбите на жилища и цените се възстановиха за кратко от историческия спад, продължил около 18 месеца. Имотният сектор в Китай е от ключово значение за перспективите пред икономическия растеж тази година, тъй като съставлява около 20% от брутния вътрешен продукт на страната след включването на свързани индустрии.

Публикувани в последно време индикатори показват, че инерцията при продажбите на жилища се е изпарила. Инвестициите в имоти също продължават да се свиват, а потребителите са колебливи в решението си да теглят ипотечни кредити. Това се случва въпреки въведените от Пекин мерки в подкрепа на пазара – от намаляване на лихвите по жилищните заеми до смекчаване на правилата за финансиране на строителните предприемачи.

„След краткотрайно възстановяване през февруари-март освобождаването на натрупаното търсене на покупки на жилища приключва“, коментира Лу Тин, главен икономист за Китай в Nomura Holdings. „Възстановяването на имотите тази година ще бъде умерено“, допълва той.

Съдбата на сектора, който стимулира търсенето на суровини като желязна руда и мед, зависи и от световната икономика. След силен старт на 2023 г. цената на желязната руда, използвана в производството на стомана, спадна под сто долара за тон, до голяма степен заради намалялото търсене от китайските компании за жилищно строителство.

Bloomberg обобщава пет признака за пазара от публикувани напоследък данни за жилищния пазар.

Нови жилища

Продажбите на нови жилища в Китай са по-слаби в сравнение с нивата преди пандемията. Графика: Bloomberg LP Продажбите на нови жилища в Китай са по-слаби в сравнение с нивата преди пандемията. Графика: Bloomberg LP

Продажбите на жилища бяха вяли през петдневните почивни дни около Деня на труда през май, първия дълъг ваканционен период откакто Китай отмени пандемичните ограничения и вълната от заразени намаля. Покупките на нови жилища в 40 големи града, следени от China Index Holdings, бяха с 22% под нивата преди пандемията през 2019 г.

Спрямо миналата година продажбите са нараснали с 25%, но това се дължеше основно на ниската база за сравнение спрямо 2022 г., когато в Шанхай и други градове имаше наложена блокада.

Четирите мегаполиса, в които влизат Шанхай и Шънджън, показват устойчиво възстановяване, като продажбите на нови жилища са нараснали с 59% от гледна точка на площта спрямо нивата преди пандемията. В регионални центрове и по-малки градове продажбите са спаднали съответно с 28% и 42%.

Това неравномерно възстановяване подкопава нагласите на инвеститорите на пазара на доларови облигации с висока доходност в Китай, доминиран от ценни книжа на строителни компании. Индекс на Bloomberg изтри ръст от 11% и отбелязва спад от 5,4% от началото на годината. Стабилно преобръщане на нагласите на инвеститорите ще изисква по-голямо стабилизиране на имотните продажби, казва Кери Юн, ръководител на отдела за дълга на Китай в Pictet Asset Management.

Съществуващи жилища

Продажбите на жилища отслабват по-бързо при съществуващите домове. Графика: Bloomberg LP Продажбите на жилища отслабват по-бързо при съществуващите домове. Графика: Bloomberg LP

На пазара на съществуващи жилища, който не е толкова изкривен от сезонни фактори, свързани със стартирането на проекти на предприемачите, продажбите се представят още по-зле. През първите четири дни на май продажбите на стари жилища са се сринали с 44% от гледна точка на площта спрямо предишния месец, сочат данни на компанията Zhongtai Securities, която следи 15 големи града с активни продажби на съществуващи имоти. За сравнение, през февруари беше отчетен ръст от 61%, когато пазарът за първи път показваше признаци на преобръщане.

Забавянето е тревожен знак, тъй като анализатори се надяваха, че трайно възстановяване на пазара на съществуващи жилища в крайна сметка ще вдигне и продажбите на нови домове, които не са толкова предпочитани от купувачите през последните години заради забавяне на строителството.

Нестабилни цени

Спадът на съществуващите жилища се разшири отново от март насам. Графика: Bloomberg LP Спадът на съществуващите жилища се разшири отново от март насам. Графика: Bloomberg LP

Спадът на цените на съществуващи жилища започна да се разширява отново от март насам, като достига четиримесечен връх през април, сочат данни на CIH.

Цените не са толкова контролирани от правителството в тази част от пазара в сравнение с новите жилища. Сред сто града, проследени от CIH, цените на съществуващите жилища са намалели в 76.

Цените на новите жилища почти не са се променили през април спрямо предишния месец. Цените на новите домове може да последват примера скоро, тъй като повече градове отчитат спад на цените.

Последна актуализация: 18:07 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още