IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път САЩ ограничават инвестициите на бизнеса в чужбина и започват с Китай

Вашингтон ще опита да ограничи достъпа на Китай до напреднали технологии, които могат да се използват за военни цели

13:27 | 10.08.23 г.
Снимка: Lam Yik/Bloomberg
Снимка: Lam Yik/Bloomberg

След години на включване на китайски компании в черни списъци и внимателно проследяване на техните инвестиции в САЩ, администрацията на Джо Байдън изпрати сигнал към американския бизнес, който не може да бъде сбъркан - забрана на част от инвестициите в Китай, пише The Wall Street Journal.

Забраната се отнася до сектори като напреднали технологии за производство на чипове, изчислителна техника и изисква американските компании да уведомяват правителството при инвестиции в производството на всякакви чипове и изкуствен интелект.

Целта е ограничаване на военния потенциал на Китай, спирайки достъпа до тези технологии, но в по-широк аспект има потенциал да пренареди целия поток на американския капитал, допълва още изданието.

Мярката ще увеличи напрежението между САЩ и Китай, чиято икономика все още бавно излиза от кризата, свързана с ограниченията около пандемията от коронавируса.

Вероятно в краткосрочен план отношенията между двете водещи икономики в света ще се задържат на сегашното ниво - притиснат от икономическия застой китайският президен Си Дзинпин не би търсил конфликт със САЩ. В дългосрочен план обаче и двете държави са конкуренти, макар и силно обвързани с търговски и икономически връзки. Забраната може да доведе до по-бързото раздалечаване на двете икономики.

Досега американските компании имаха пълната свобода да инвестират навсякъде по света, допълва американското издание на Politico. Единственото ограничение беше кратък списък със стоки, които могат да бъдат използвани за военни цели. Администрацията в Белия дом - и по времето на Доналд Тръмп, и сега по времето на Джо Байдън, обаче предупреждава често, че американските инвеститори финансират военното развитие на Китай, инвестирайки в различни компании, които после предават технологиите на военните.

"Целта ни не е да спрем притока на пари към Китай - те са пълни с пари. Това, което нямат, е ноу-хау, а виждаме, че знанието често се трансферира през специфични инвестиции", коментира високопоставен източник пред Politico.

Забраната ще важи за новите инвестиции и компаниите, които вече присъстват в тези сектор в Китай, няма да бъдат задължени да се изтеглят.

Анализаторите от Trivium China коментират, че техни клиенти започват да преосмислят инвестициите си в Китай още преди новата заповед на Вашингтон. Проучванията на компанията показват, че "коригираната спрямо риска възвръщаемост се е променила драматично" и това се взима предвид от компаниите, които планират инвестиции в Китай.

По данни, цитирани от WSJ, инвестициите в китайски стартъпи са намалели с 30% между 2021 и 2022 г., допълнителен спад се наблюдава и през тази година. Една от основните причини за това е напрежението, което възникна между САЩ и Китай в последните години, особено след като бяха свалени шпионски балони над територията на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още