IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ загубиха отличния си кредитен рейтинг от Fitch

Анализатори определят стъпката като "странна", въпреки че Америка действително има фискални проблеми в дългосрочен план

08:30 | 02.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Рейтинговата агенция Fitch намали кредитния рейтинг на САЩ от ААА на АА+ на фона на растящия фискален дефицит, както и повтарящите се преговори за тавана на дълга, които могат да заплашат способността на американското правителство да плаща заемите си в следващите три години, пише Ройтерс.

За своето решение агенцията се позовава още и на прогнозата, че дълговото бреме на САЩ ще достигне 118% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2025 г. За сравнение, за останалите държави с най-висок рейтинг от Fitch съотношението между дълг и БВП е под 40%.

Агенцията намекна за преразглеждане на рейтинга на САЩ през май, когато бяха поредните спорове около тавана на дълга между републиканците и демократите в Конгреса. Решението за намалението сега обаче е изненада за инвеститорите, а Министерството на финансите на САЩ го определи като "своеволно" и "остаряло". В изявление министърът на финансите Джанет Йелън сочи, че американската икономика е фундаментално силна, а американските ценни книжа - най-сигурният и ликвиден актив, и това няма да се промени с решението на Fitch, допълва Bloomberg.

Главният икономист на Alianz Мохамед Ел-Ериан отбелязва, че е "озадачен" от обясненията на Fitch, както и от момента, в който се случва намаляването на рейтинга на САЩ.

Бившият финансов министър на САЩ Лари Съмърс допълва, че САЩ действително са изправени пред фискални предизвикателства, но решението идва в момент, в който американската икономика изглежда по-силна от очакваното. Той също определя действията на Fitch като "странни".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още