IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch остави рейтинга на САЩ под наблюдение въпреки сделката за дълга

Повтарящите се политически противопоставяния около тавана на дълга понижават доверието в управлението по фискални и дългови въпроси, казва агенцията

21:18 | 02.06.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Кредитният рейтинг на САЩ „ААА“ ще остане под негативно наблюдение въпреки сделката по ограничаването на дълга, която ще позволи на правителството да изпълни задълженията си, заяви Fitch Ratings в петък.

Сенатът в САЩ в четвъртък одобри двупартийното законодателство, подкрепено от президента Джо Байдън, което повиши тавана на дълга на правителството от 31,4 трлн. долара след седмици на битки между демократи и републиканци.

„Достигането на споразумение въпреки разгорещеното политически пристрастие и скромното намаляване на фискалните дефицити през следващите две години са положителни съображения“, казва Fitch в изявление, цитиран от Ройтерс.

„Fitch обаче вярва, че повтарящите се политически противопоставяния около тавана на дълга и временните му спирания в последната минута преди деня Х (когато паричната позиция на Министерство на финансите и извънредните мерки са изчерпани) понижават доверието в управлението по фискални и дългови въпроси“.

Агенцията споменава още „стабилно влошаване“ на управлението през последните 15 години, засилена политическа поляризация и повтарящи се конфликти около повишаването на тавана на дълга на правителството, както и нарастващи фискални дефицити и задължения.

Fitch постави кредитния рейтинг на САЩ под наблюдение за възможно понижаване миналата седмица. В петък компанията заяви, че възнамерява да го преразгледа през третото тримесечие на тази година.

„Съгласуваността и надеждността на политиката, както и очакваните средносрочни фискални и дългови траектории ще бъдат ключови фактори в нашата оценка“, се казва в него.

Доходността по държавните облигации на САЩ първоначално се повиши след съобщението на Fitch, но след това се понижи, като доходността по американските 10-годишни облигации последно беше на ниво от 3,6811%.

Ед Милс, вашингтонски политически анализатор в Raymond James, коментира, че решението на Fitch отразява факта, че въпреки сделката за дълга не е имало структурни промени в начина, по който правителството се справя с тавана си за заеми.

„Освен ако процесът не се промени фундаментално, драмата гарантирано ще се върне и винаги съществува заплаха от грешка“, казва той.

Според анализатори дори след като републиканците в Камарата на представителите и Белият дом постигнаха сделка, рейтинговите агенции биха могли да понижат рейтинга на правителството на САЩ подобно на това, което се случи през 2011 г., когато S&P намали рейтинга на САЩ с една степен, въпреки че неизпълнението на задълженията беше предотвратено на косъм.

Инвеститорите използват кредитните рейтинги като един от показателите за оценка на рисковите профили на правителствата и компаниите. Като цяло, колкото по-нисък е рейтингът на кредитополучателя, толкова по-високи са неговите разходи за финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още